Kornelije Kovač / - KURIR/DRAGANA UDOVIčIć
13/09/2022 u 09:13 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Kornelije Kovač

Čuveni jugoslovenski i srpski kompozitor preminuo je jutros u 81. godini u Beogradu, objavljeno je iz kruga njegove porodice

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine. On postaje član Indeksa 1966. godine. Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije. Plasirali su se na 12. mjesto, a kasnije te godine Kornelije Kovač odlučuje da grupa prestane sa radom.

Osim za pozorište, filmove i televiziju, Kornelije Kovač je napisao i neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvijezda poput: April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica, Ti samo budi dovoljno daleko, Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije, i mnoge druge.

Otac je tri kćerke: Aleksandre, Kristrine i Anje i sina kog je dobio u drugom braku poslije smrti prve supruge Spomenke.

Legendarni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je sinoć u Beogradu u 81. godini nakon infekcije virusom korona.

Kornelije Kovač jedan je od najčuvenijih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Komponovao je kako za film, seriju i pozorište, tako i za mnoge izvođače, kojima se ne zna broj.

Među najpoznatijim interpretatorima njegovih tekstova definitivno su Zdravko Čolić i Lepa Brena, kojima je Kornelije napisao najveće hitove poput "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", Mađarica", odnosno "Janoš", "Sanjam", "Sitnije Cile, sitnije".

Takođe, pisao je i za "Generaciju pet" i Biseru Veletanlić. 

Kornelije je radio  muziku za nezaboravni filmski serijal "Lude godine", kao i za film "Ćao, inspektore", te za jednu od najpoznatijih srpskih serija "Porodično blago".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:02