Naklon glumačkog ansambla BDP / - FOTO:LAZAR RUZIC
25/04/2023 u 08:34 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preplitanje ličnih i društvenih priča

Naredno izdanje RUTA festivala biće održano za dva mjeseca u Sarajevu.

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Tiho teče Misisipi” po motivima istoimenog romana Vladimira Tabaševića i u režiji Ivice Buljana izvedena sinić u prepunoj velikoj sali KIC „Budo Tomović” označila je kraj ove etape RUTA festivala, kojem je u Podgorici domaćin Gradsko pozorište. Naredno izdanje RUTA festivala biće održano za dva mjeseca u Sarajevu.

Dramatizaciju komada uradili su Tabašević i Buljan, zajedno s glumcima. Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Nebojša Lipanović, a kompozitor, koji je uradio i izbor muzike, Mitja Vrhovnik Smrekar.

image

„Tiho teče Misisipi”, komad visokog naboja

- FOTO:LAZAR RUZIC

U predstavi igraju: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Vladimir Tabašević, koje je publika nagradila ovacijama, a oni uzvratili višestrukim naklonom i izlaskom na scenu.

„Tiho teče Misisipi” zaokružuje istovremeno jednu ličnu, i jednu priču o raspadu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zajedničko objema jeste trauma i poraz.

Prethodnih dana, publika u Podgorici imala je prilike da vidi i komade još pet gradskih teatara iz regiona. Festival RUTA otvorio je domaćin, Gradsko pozorište Podgorica - „Samo da je po redu”, a zatim su slijedili „Djelidba” sarajevskog Kamernog teatra 55, „Moj muž” skopskog Dramskog teatra, „Bog masakra” ljubljanskog Mestnog gledališča i „Koncert za žlice i gitaru” Kazališta Ulises i teatra EXIT.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 16:01