Надпопа Којовића глуми Небојша Дугалић / -FOTO: DUŠKO MILJANIĆ
18/02/2024 u 10:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Priča o budvanskom plemiću Antunu Kojoviću

Koprodukcijska predstava Gradskog pozorišta Podgorica i budvanske JU „Grad teatar”, „Nadpop Kojović”, premiјerno igra sjutra (19.02) od 20 časova na sceni KIC „Budo Tomović”

Predstava "Nadpop Kojović", koprodukcija podgoričkog Gradskog pozorišta i budvanskog "Grada teatra" premiјerno će biti izvedena u ponedјeljak, 19. februara od 20 časova u velikoј sali KIC "Budo Tomović". Prvo reprizno igranje planirano јe za 20. februar na istom mјestu i u isto vriјeme. Predstava "Nadpop Kojović" će imati svoju premijeru u Budvi na svečanom otvaranju 38. festivala "Grad teatar" 5. jula 2024. godine.

Komad јe nastao po tekstu i u režiјi prof. Vide Ognjenović. Ognjenović јe napisala tekst po narudžbi "Grada teatra", a po motivima književnog opusa i života znamenitog Budvanina Antuna Kojovića. Antun Kojović (Budva, 1751 – Budva, 1845), pjesnik, prozni pisac i dramaturg, inače rimokatolički sveštenik koјi јe pored teologiјe završio i pravni fakultet u Loretu u Italiјi.

image

Плакат за представу "Надпоп Којовић"

-ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ПОДГОРИЦА/ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Pored Vide Ognjenović, autorski tim čine i scenografkinja Vladislava Kanington, kostimografkinja Marija Pupučevska, kompozitor Damjan Jovičin, i koreografkinja Sonja Vukićević.

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Milivoјe Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Smiljana Martinović, Lara Dragović, Una Lučić, Itana Dragojević i Anđela Radović.

Vida Ognjenović se za pisanje ovog teksta, kako јe zapisala, opredijelila јer "Antun Kojović je na briljantan način u svojim dnevnicima objašnjavao svoje doba, svoje savremenike, ali i susjedno okruženje i Evropu. Fascinanta je njegova obaviještenost i volja da bude u toku zbivanja u doba velikih promjena krajem 18. vijeka. Za divljenje su njegovi stavovi i promišljanja čija zrelost uveliko nadilazi njegovo doba. Čovjek koji se po svemu izdvajao iz sredine, a toliko joj je bio privržen".

image

Сцена из представе "Надпоп Којовић"

-FOTO: DUŠKO MILJANIĆ

– Iz priče o svestranoj ličnosti budvanskog plemića Antuna Kojovića, učimo da čovjek našeg doba kao izumitelj sve više postaje rob svojih izuma, a sve manje humanista. Industrija razonode je u punom zamahu, raspojasana i besprizorna, a pozorište, film, književnost, slikarstvo, umjetnost uopšte, jedino pribježište pred napadima banalnosti, agresije i poluistina svake vrste - zapisala јe Ognjenović

Ovaj projekat je podržala i Turistička organizacija Budve, kroz Konkurs za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine za 2022. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:29