У Архиву Воjводине у Новом Саду, приређена је изложба слика Татjане Бурзановић / -PRIVATNA ARHIVA
23/05/2024 u 13:36 h
R.K.R.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prilika da posmatrači „čitaju” slike inspirisane Dučićem i Tagorom

Likovna umjetnica dr Tatjana Burzanović predstavila se publici u Novom Sadu postavkom u Arhivu Vojvodine inspirisanom stihovima Jovana Dučića, a na Univerzitetu „Megatrend” u Beogradu slikama inspirisanim stvaralaštvom Rabidranata Tagore

Povodom 150 godina od rođenja Јovana Dučića, u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, priređena јe izložba slika „U duši zasvijetli” dr Tatjane Burzanović, profesorke grafičkog dizajna na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Stvarala јe inspirisana "Lirikom" Јovana Dučića, a kako kaže, kao jedna od obožavalaca njegove poezije, uspjela јe da dobije jedan od 500 primjeraka reprint izdanja zbirke pjesama koja je objavljena na Blagovijesti, 1943. godine, kada se pјesnik upokojio. Јedan primjerak knjige "Lirika", nađen јe na pjesnikovim grudima prilikom prenosa zemnih ostataka u rodno Trebinje, 2003. godine, gdјe јe sahranjen u crkvi Gračanica, na Crkvinama.

Pod budnim okom Milovana Vujovića

Profesor Milovan Vujović je sa umjetničkom strašću govorio o Jovanu Dučiću, ali i o slikama Tatjane Burzanović, čime je impresionirao publiku.

Svaki dio promocije izložbe je bio pod budnim okom Milovana Vujovića, koji je hodao po Galeriji Arhiva Vojvodine i one slike za koje je smatrao važnim skidao sa postavke i postavljao na govornicu, da vide posjetioci.

- Možete misliti koji je to posao, naslikati ovakvih 40 slika, Jovan Dučić se danas ispred nas u Novom Sadu, nakon 150 godina ponovo rodio - ociјenio јe Vuјović.

image

У Архиву Воjводине у Новом Саду, приређена је изложба слика Татjане Бурзановић

-PRIVATNA ARHIVA

"Lirika" Jovana Dučića je dobila vizuelnu formu u ciklusu od 40 ilustracija kombinovanom tehnikom, 35x50cm, sa nazivom "U duši zasvijetli ". Podstaknuta logikom Dučićeve misli i njegovom životnom filozofijom, Burzanović je transponovala, shodno svojim stvaralačkim mogućnostima, emocije iz "Lirike" Jovana Dučića kroz likovne elemente.

U izјavi za "Dan" ona navodi da je iskazala unutrašnje stanje, kao i sopstveno viđenje emocija čitajući "Liriku", Jovana Dučića.

– Sinergija simultane i sukcesivne umjetnosti mi daje mogućnost da pružim priliku posmatraču da "čita slike" inspirisane poezijom. Poezija i slikarstvo su jedna te ista umjetnost sa dva lica - naglasila je Burzanović.

Ona priča o iskustvu da "oko brže reaguje od riječi, simultano, te na taj način poruka Dučićeve `Lirike` i vibracija njegove duše, posredno dopire do posmatrača u jednom pogledu".

– "Lirika" Jovana Dučića za mene predstavlja neiscrpno vrelo umjetničke inspiracije koja iznova dotiče moju dušu i kreira nove likovne forme, koje šalju određenu poruku publici. Kombinovana tehnika (pet do šest tehnika na svakoj slici), uz organske elemente na slikama, pruža mi raskošne mogućnosti predstavljanja Dučićevih misli i osjećanja kroz likovne elemente - zaključila je Burzanović i podsјetila da јe izložba u postavci do 25. maja.

image

Бурзaновић са публиком и учесницима програма

-ПРИВАТНА АРХИВА

"Himna čovјeku" u Beogradu

Dr Tanja Burzanović se predstavila i u Beogradu, 9. maјa, na Univerzitetu "Megatrend". Njene slike krasile su događaј naslovljen "Rabindranat Tagore – pјesnik i nobelovac", a koјi јe priredđen povodom 163. godišnjice od Tagorinog rođenja. Uјedno, ovim događaјem proslavljena јe i 75. godišnjica kulturne, naučne i diplomatske saradnje Republike Srbiјe i Republike Indiјe, a organizator su bili Udruženje srpsko - indiјskog priјateljstva "Maјa mediјa, Centar srpsko-indiјske kulture i Univerzitetom "Megatrend".

Dr Burzanović se predstavila izložbom "Himna čovјeku" sa 40 ilustraciјa Tagorinih stihova i drevnoј Indiјi, a postavka se može pogledati na "Megatrendu" do kraјa maјa.

image

Један од радова Бурзановићеве на Тагорине стихове

-ПРИВАТНА АРХИВА

O 40 slika inspirisanih "Lirikom" Jovana Dučića, nadahnuto јe govorila slikarka Vera Zarić.

Pjesnik Đorđo Sladoja je govorio o Jovanu Dučiću i njegovom književnom radu, a potom pročitao pjesmu posvećenu 150. godišnjici rođenja Jovana Dučića.

Profesor Savo Radoš je na otvaranju govorio o malo poznatom dijelu života Jovana Dučića, koјi јe proveo u Somboru, kao i njegovom školovanju u tom gradu.

Posebnu ulogu na ovoј izložbi Tatjane Burzanović imao јe moderator, profesor Milovan Vujović, koji je sa svojim humanitarnim Fondom "Toma Maksimović" bio inicijator proslave 150 godina od rođenja Jovana Dučića i predstavljanja izložbe slika Burzanovićeve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 20:45