Publika na otvaranju izložbe u PM CG / - SRDJAN BOLJEVIC
18/05/2021 u 14:00 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приоритет пресељење ПМЦГ у своју зграду

Поводом „Европских дана музеjа“ и манифестациjе „Ноћ музеjа“ Природњачки музеj Црне Горе је за посјетиоце отворио изложбу „Природњачки музеj Црне Горе – четврт виjека од оснивања“

Уз моделе увећаних примjерака неких бескичмењака и инсеката, информативне паное, посjетиоци могу погледати фотографиjе и специфичну полукружну видео проjекциjу о раду током 25 година постоjања музеjа. Том приликом Природњачки музеј Црне Горе објавио је и прву брошуру поводом значајног јубилеја.

- Пут од оснивања до данас није био ни лак ни једноставан. Тренутно ПМЦГ чува више од 13.000 музејских предмета смјештених у 15 збирки - каже, између осталог, др Наталија Чађеновић, директорица ПМЦГ, истичући да је главни приоритет пресељење ПМЦГ у своју зграду.

Научно, стручно и образовно релевантна установа

Мисиjа Природњачког музеjа Црне Горе је да кроз науку и едукациjу формира нове генерациjе коjе се осjећаjу довољно информисаним, самопоузданим и мотивисаним да своjим одлукама, утицаjем и активностима воде друштво у смjеру заштите онога што нам омогућава живот на Земљи, тако да и људи и планета напредуjу. Визиjа ове установе је да седо 2025. године етаблира као научно, стручно и образовно релевантна установа у Црноj Гори и шире, у jугоисточноj Европи.

Бивши директор ПМЦГ Ондреј Визи говорио је о раду те установе у прошлости, прогласивши изложбу отвореном.

- Почев од 1996. године, Природњачки музеj jе више од 70 пута презентовао своj научни рад и активности на разним самосталним изложбама, као и онима коjе су приређене у оквиру других манифестациjа. Огромна база података Природњачког музеjа представља изузетну вриjедност и извор информациjа, како за научне радове, изложбе, каталоге, монографиjе, податке значаjне за екологиjу и заштиту природе, тако и за просвjету. Природнjачки музеj Црне Горе од 2001. године издаjе научни и научно-популарни часопис „Натура Монтенегрина“ у електронскоj форми. Часопис jе постао важан извор научних информациjа првенствено из области истраживања и заштите биодиверзитета Балканског полуострва, али и ширег подручjа Европе и Азиjе. Двиjе и по децениjе jе jубилеj за понос, а истовремено и велики изазов и обавеза, не само за садашње запослене, већ и за нове генерациjе истраживача коjи ће их наслиjедити у будућности и славити неке много веће jубилеjе - истакла је др Наталија Чађеновић.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:45