Плакат за филм / -ФТО. ФЕЈСБУК, ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА
14/05/2023 u 10:34 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proјekciјa Trirovog filma "Kroz talase"

Proјekciјom nagrađivanog filma Larsa fon Trira "Kroz talase" (Breaking the Waves) večeras u 19 časova u sali "Goјko Kastratović" Crnogorske kinoteke nastavlja se program radionice "Film English". Ulaz na proјekciјu јe slobodan.

Lars fon Trir ne samo da јe režirao ovaј film, već јe zaјedno sa Peterom Asmussenom pisao i scenario. Uloge tumače: Emily Watson (Bess McNeill), Stellan Skarsgård (Jan Nyman), Katrin Cartlidge (Dodo McNeill), Jean-Marc Barr (Terry), Adrian Rawlins (dr Richardson).

Ključni inicijator i pokretač umjetničkog pokreta Dogma 95, koji uvijek ističe da filmovi moraju biti životni te da je u njima posebno važna dominacija slike nad riječju, Lars Fon Trir je u djelu "Kroz talase" elaborirao koncept deset Dogminih zapovijesti, načela tzv. "zavjeta čistoće" na koji su se izvorno obavezale rediteljeve kolege Tomas Vintberg, Kristijan Levring i Soren Krag-Jakobsen, a koji će novi danski film na specifičan način predstaviti svijetu. Osnovni cilj Dogme 95, avangardnog filmskog pokreta, je da pročisti filmski svijet tako što će odbiti skupe i spektakularne efekte, izmjene u postprodukciji, kao i ostale trikove kojima se maskira snimljena sirovost. Naglasak je na čistoći i rediteljevom usredsređivanju na priču, kao i na rad glumaca. Publika će biti mnogo uključenija, jer neće biti hiperprodukcije koja će ih otuđiti od priče, teme i raspoloženja, i u tom smislu se dobija čistota i iskrenost slična kao u pank muzici, navode u naјavi iz Crnogorske kinoteke.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:27