Јована Бојовић / -УЦГ
08/03/2023 u 14:37 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promocija zbirke stihova "Novobran" Jovane Bojović

Promociјa zbirke stihova "Novobran" Јovane Boјović biće održana u utorak, 14. marta, u 19 časova, u Podgoričkoј knjižari 1 (Ulica Slobode).

Jovana Bojović rođena je diplomirala dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije završila na FDU u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada za najboljeg studenta cetinjskog FDU. Asistent je na predmetu Filmski i televizijski scenario na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Dramom "Mirovna misija" pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra-Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona. Drama "Otvoren kraj", koјom јe pobjedila na konkursu "Skroz nova drama" CNP-a izvedena јe premiјerno na sceni nacionalnog teatra, u čiji je repertoar uvršten.

Na osnovu drame "Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo", Jovane Bojović, (adaptacija drame "Il tempo libero", Đan Mariјa Cerva) urađen je performans u režiji Diega di Bree u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom", kao i na festivalu Quartieri dell'Arte u Viterbu. Ovaј komad Jovane Bojović izveden je i u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj u režiji Hermana Bernhofta. Bojović objavljuje više pozorišnih pozorišnh eseja za časopis SCENA (Sterijino pozorje, Novi Sad). Na konkursu Ratkovićeve večeri poezije osvajila јe prvu nagradu za rukopis "S glavom u torbi". Scenarista je prve istorijske TV drame u Crnoj Gori, "Božićni ustanak".

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:04