Музеји и галерије Подгорице / -ФОТО: ЈУ МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ ПГ
30/01/2022 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Промовисаће друштвену улогу културе и заштиту баштине

Ове године, буџет који је Општина опредијелила за Музеје и галерије је 861.400 еура. Директор Ћетковић наводи да ће се фокусирати на ликовно стваралаштво и културну баштину, као и на развоj друштвене улоге и jачање инфраструктуре

Подгоричка Jавна установа Музеји и галерије битна су карика културе не само у градским оквирима, већ и шире. Поред заштите културне, историјске и умјетничке баштине, оне коју чувају у фондовима, једна од препознатљивих активности су и њихови програми везани за умјетност.

Протекла, пандемијска година, у појединим интервалима, мијењала је њихов уобичајени темпо рада. Но, каже Вучић Ћетковић, директор ове установе, иако је култура била пред броjним изазовима, остварили су значаjан помак у осавремењавању музеjа и отварању према публици и грађанима. Пуно је учињено и на унапређењу квалитета културно–умјетничких програма, као и у примjени прописа и стандарда у областима културне баштине. Показатељ да се 2021. може окарактерисати као успјешна, Ћетковић наводи да су резултати видљиви кроз броj посjета, коjи jе чак у години наjвеће здравствене кризе био три пута виши од броjа посjета у 2019. години.

– То се види и кроз многе квалитативне индикаторе, попут броjних партнерстава и проширене међународне сарадње. Прошлогодишњи план jе у наjвећем диjелу реализован, а само су неке активности, због здравствених мjера, морале бити одгођене – каже Ћетковић.

Заслуге за позитивне учинак рада Музеја и галерија имају запослени, коjи су подржали неопходне реформе, додаје Ћетковић, најављујући да ће у овоj години највише промјена у раду бити "у програмском и у нормативном диjелу, посебно у областима културне баштине".

Комплексан посао ревизиjе музеjског материjала

– Усклађивали смо процес ревизиjе са важећим законским оквирима у култури и отклањали недостатке у методолошком приступу, па могу рећи да jе посао ревизиjе музеjског материjала, у датим оквирима и стању развоjа музеjске дjелатности jедан од наjкомплексниjих процеса. У Музеjу су у претходном периоду створене значаjне претпоставке - посебно у диjелу пописа и обраде музеjске документациjе и систематизациjе музеjских збирки, како би се поступак ревизиjе музеjског материjала спровео квалитетно и у складу са законским пропозициjама, а краjњи резултат био jасан, смислен и сврсисходан са надаље употребљивим подацима – наводи директор Музеја и галерија.

Ћетковић додаје да "настоjе да на jединствен начин профилишу идентитет музеjа, његов позитиван имиџ и важну друштвену улогу културе". Да би то постигли развиjаће нове моделе комуникациjе са публиком, коjа има све већи утицаj на креирање њихових програма. Истиче и да је напредак музеjске струке дио дугорочних процеса, коjи поред знања, ентузиjазма и одговорног приступа захтиjева и сталне трансформациjе као и проширивање сарадње са културном и друштвеном заjедницом.

Ове године, буџет који је Општина опредијелила за Музеје и галерије је 861.400 еура. Ћетковић наводи да ће се фокусирати на ликовно стваралаштво и културну баштину, пројекте коjи се реализуjу према ширем програмском и тематском оквиру, као и на развоj друштвене улоге и jачање инфраструктуре. То подразумијева промоцију савременог визуелног израза, нарочито црногорских стваралаца, младих и већ афирмисаних.

– Важан програмски дио су и гостовања међународних умjетника, коjима нашоj публици приближавамо умjетничке сцене окружења – каже Ћетковић.

Неће изостати инфраструктурни проjекати – реновирање, одржавање и адаптациjа музеjских и галериjских простора да би побољшали услове рада.

– Фокус jе на модернизациjи самог процеса рада, те ћемо наставити са иновирањем стручне и научне обраде музеjског материjала, на начин дефинисан законским обавезама, а у складу са позитивним праксама и међународним искуствима – наводи Ћетковић.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:05