Budimir Dubak, Selimir Radulović, mitropolit Joanikije i Rajko Radusinović / - SVETLANA ćETKOVIć
12/09/2023 u 23:47 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promovisana knjiga Selimira Radulovića: Hrišćanske dragulje ugradio u svoju poeziju

U Plavoј sali Srpske kuće u Podgorici večeras pred brojnom publikom promovisana je niva pjesnička zbirkapjesnika i esejiste Selimira Radulovića "Zapis na stubu, јerusalimskom"

U Plavoј sali Srpske kuće u Podgorici večeras pred brojno publikom promovisana je niva pjesnička zbirkapjesnika i esejiste Selimira Radulovića "Zapis na stubu, јerusalimskom". Ovom promocijom počeo je novi seriјal Akademskih tribina u organizaciјi Srpskog nacionalnog savјeta Crne Gore i Srpskog informativno-kulturnog centra "Sveti Sava".

O knjizi Radulovića, koja je Novi seriјal tribina će započeti promociјom knjige Selimira Radulovića "Zapis na stubu, јerusalimskom". O knjizi su govorili mitropolit crnogorskog-primorski Јoanikiјe, Raјko Radusinović, a u stvaralaštvo Radulovića uveo je i urednik tribine Budimir Dubak.

On je rekao da je Radulovič staknuti srpski pjesnik i esejista koji se aktivno bavi književnošću preko četiri decenije.

Radulovićev poetski rad karakteriše izrazita hrišćanska orjentacija na biblijskim temama, a autor crpi nadahnuće iz Svetog pisma, koje dva mileniju čini temelj svjetske kao i srpske književnost, kazao je Dubak.

- On je prepoznatljiva ovovremna grana na srpskom hrastu koje čini srpsku kulturu. Njegova nova knjiga sugeriše na tri pojma hrišćanske kulture - zapise, stub kao noseći elemen građavine koji čini noseći temelj srpske kulture, kao i zapise u kamenu - naveo je Dubak i dodao da njegove knjige izrastaju jedna iz druge i nastavljaju jedna drugu - kazao je on.

Prije nego što je pročitao stihove iz zbirke Radulović je kazao da je Imao dva pjesnička života, jedan koji je trajao do 90 godina, i drugi od tada.. On je objasnio "Veliki kod" presudno uticala na njega knjiga Kanađanina Nortopa Frana učinila je preokren kod njega

Radulović je j kazao da se pjesništvo ne može tumačiti bez poznavanja starog i novog zavjeta i da pjesništvo nasljeđuje i prenosi i diversifikuje mit.

- I doista sam video da se svi veliki romani imaju matricu Starog i Novog zavjeta - kazao je Radulović.

Mitropolit Joanikije je kazao da je Radulović zaokupljen biblijskim svetootačkim temama iz pravoslavlja. On se bavi temama najstarijih asketskih spisa koji danas nisu omiljeni među ljudima.

- Ali on je imao duboku potrebu za tim temama. Koliko se posvetio da uđe u tajni asketskih tajni i uspeo je da nađe dragulje koje je ugradio u svoju poeziju. Njegova pjesnička tema sa jednostavnošću riječi poslužila je da se još više izrazi sjaj tih dragulja - kazao je mitropolit.

Sveto pismo je raduloviću je obrazac, uzor i nadahnuće. On teži ka krajnjem jednostavnom izrazu s to znači da on ide ka izvorištu same riječi, ka njenom božanskom značenju, istakao je on.

- Kroz sažetost i jednostavnost njegovog riječi probija svjetlo duhovnog značenja, svjetlost neizrecivog, božanskog. Kroz svoje stihove on prenosi duboko iskustvo starih otaca. U njegovoj knjizi doo pripada temi suza, suza pokajanja, suza radosnics kojima bi se mogao posvetiti jedan esej - iskao je arhipeiskop cetinjski.

O Raduloviću je govoio i Rajko Radusinović sa kojim je Radulović proveo školske godine u rodnom Cetinju i sa kojim se druži već 64 godine.

Radusinović je kazao da mu je da u ime svetosavskih i svetoperovačkih, pravih Cetinjana Raduloviću čestita nagradu "Stefan Škiljanović".

To, kako je rekao, Cetinjki list i televizija nisu zabeležili "ali kvalitet Selimira kao pjesnika i čovjeka prevaziće sve te podjele koje danas vladaju na Cetinju".

On je govorio i kako su nekadašnji učitelj kao i peofesori od kojih su učili presudno uticali na Radulovića, ali i vrojne generacije Cetinjana.

Selimir Radulović rođen јe na Cetinju 1953. godine. Obјavio јe 11 pјesničkih knjiga, kao i pet knjiga izabranih pјesama i šest knjiga izabranih i novih pјesama. Dobitnik јe oko 30 nagrada i priznanja, a posljednja u nizu јe "Sveti Stefan Štiljanović" festivala "Ćirilicom". O njegovom dјelu obјavljene su dviјe knjige - "Lako јezgro pesništva" Slobodana Žunjića i "Za svetlom iz očeve kolibe" Saše Radoјičića. Poeziјa mu јe prevođena na makedonski, ruski, grčki, njemački i engleski јezik. Upravnik јe Biblioteke Matice srpske.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:48