Промоција монографије - Чакић, Глигоровић, Шошкић и Медиговић / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
29/05/2021 u 13:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Промовисана монографија „Микрокозми” о 60 година рада Илије Шошкића: Умјетнички концепт који не трпи каталог

Ово издање садржи и Шошкићеве теоријске трактате настале крајем `80. до 2000. године. Такође, садржи и први пут публиковане записе са Радио Загреба настале у оквиру емисије "Културни мозаик"

Монографија о 60 година умјетничког дјеловања познатог концептуалног ликовног умјетника, најпознатијег по перформансима, Илије Шошкића, представљена је публици у "Колектору", као пратећи програм његове актуелне ретроспективне изложбе "Микрокозми".

Публици су о публикацији и умјетнику говорили Ана Медиговић, секретарка Секретаријата за културу и спорт Подгорице, који је и издавач, као и коауторке монографије - историчарка умјетности Нела Глигоровић, иначе кустоскиња ретроспективе "Микрокозми", као и Драгица Чакић, руководитељка Архива "Шошкић".

Медиговићева је истакла да Секретаријат као издавач сматра да је монографија, која је и презентација животних стратегија Шошкића, својеврсни легат и свједочанство које остављају истраживачима и публици за едукацију и унапређење будућих пракси.

Глигоровићева је истакла да Шошкићев опус не трпи каталошке формате, и да је зато ова монографија била неопходна.

– Ово издање садржи и Шошкићеве теоријске трактате настале крајем `80. до 2000. године. Такође, садржи и први пут публиковане записе са Радио Загреба настале у оквиру емисије "Културни мозаик" – навела је она.

Ови записи важни су јер је Шошкић концептуални умјетник, којег гуши миметичкии приступ умјетности, као и зато што је његов рад увијек базиран на таутологијама, истакла је кустоскиња изложбе.

Не желим да држим предавање...

Публици се обратио и Шошкић, који се на занимљив начин присјетио сусрета и заједничког артистичког дјеловања с неким од највећих европских и свјетских ликовних умјетника. Он је говорио и о свом политичко-идеолошком дјеловању у умјетности, као и стваралачкој кризи која је услиједила када је раскнуо са идеологијом, а коју је пребродио захваљујући математици и филозофији. Није изостало ни његово казивање о процесу сопственог ослобађања од увријежених начина мишљења и дјеловања, као ни ратним `90-им у региону, и како су се та дешавања одразила на његов приватни живот и умјетнички рад.

– Више волим да одговарам на питања. Не волим да држим катедру о 60 година уназад. Већ је компликовано и као форма ова изложба. Ово је један пресјек компликован и за мене, гледати радове уназад 40 или 50 година – навео је Шошкић, између осталог.

Познати концептуални умјетник открио је овом приликом и да сада не воли неке радове по којима је постао свјетски познат и признат.

image

Илија Шошкић

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Чакић, Шошкићева животна сапутница од 1986. године (па је је тако и у могућности да већ 35 година непосредно прати и сагледава рад овог умјетника), истакла је да је и сада, као и на почетку, фасцинира његов синкретички начин мишљења, који повезује умјетност, математику и филозофију. Управо зато, ову монографију, каже Чакић, треба посматрати као провокацију, пуну нових сазнања.

Она је упознала публику и јавност и о начину на који је настао Архив "Шошкић" и на који начин је прикупљала и прикупља документацију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:31