Уручење награде ”Милчик” / -ФОТО: Ж.Ј.
11/12/2021 u 13:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пропитивање експанзије капитализма у свим сферама

Најуспјешнији млади умјетник другог Бијенала "Post YU+th" у организацији ЦСУЦГ је Андреј Шкуфца из Словеније са радом "Black market", а добитник награде "Милчик" коју организује ИСУ је Семир Мустафа за рад „Ако ти срце не сломи момак, сломиће га твоја држава”

Бијенална, трећа награда "Милчик", у организацији НВУ Институт за савремену умјетност, уручена је прексиноћ визуелном умјетнику Семиру Мустафи. Награда му је припала за перформанс "Ако ти срце не сломи момак, сломиће га твоја држава", а одлуку је донио жири у саставу Ана Ивановић и Бригита Антони (Црна Гора), Лилиа Куделиа (САД) и Мирослав Карић (Србија). Награда је Мустафи уручена у галерији "Клуб" Центра савремене умјетности Црне Горе, гдје је претходно извео свој перформанс. Награда "Милчик" носи име по истоименом раду ликовног умјетника Милије Павићевића који је урадио заједно са Александром Чиликовом, историчарем умјетности. Награда "Милчик - Young Visual Artist Award 2021" ИСУ додјељује у сарадњи са Residency Unlimited New York и The Trust for Mutual Understanding New York. Награда подразумијева резиденцијални боравак у Њујорку и по повратку самосталну изложбу. Поред Мустафе, овогодишње финалисткиње биле су: Ана Алексић, Милка Делибашић и Милица Миjаjловић.

Образлажући одлуку, Антони је рекла да с овим радом Мустафа отвара ново поглавље, сажето демонстрирајући и непосредно представљајучи вишеслоjне нивое контекста у ком живимо, диjелећи са нама осjећаj изостављености из друштва и немогућности да искаже своjе право биће.

Сви живимо са сломљеним срцем

Мустафа се захвалио жириjу на додиjељеноj награди, додајући да jе "Милчик" битно признање коjе помаже младим умjетницима да крену даље у своjоj пракси, јер нуди резиденцијални боравак у Њујорку.

– Живимо у времену гдjе има врло мало изненађења, све нам jе сервирано, обjашњено и врло предвидљиво. Сви живимо са сломљеним срцем због нечега, али jе важно да устанемо и да будемо уjедињени jер jе то jедини начин да изађемо из овог хаоса у коjем се налазимо - рекао нам је Мустафа, између осталог.

– Жири сматра да jе Семиров рад у цjелини храбар и ангажован акт коjи шаље снажну поруку, како широj публици, уклључуjући и маргинализоване заjеднице, тако и институционалном естаблишменту - истакла jе Антони.

Радови финалиста "Милчика" поред галерије "Клуб" могу се погледати и у Перјаничком дому.

Прексиноћ је отворена и изложба радова другог Бијенала "Post-YU+th" у организацији ЦСУЦГ, и додијељена награда најсупјешнијем младом умјетнику из региона који се представља на овој поставци. Ријеч је о словеначком умјетнику Андреју Шкуфци који се представио радом "Black market", који се као и радови његових колега могу погледати у Дворцу Петровића. Једногласну одлуку донио је жири: Тjаша Погачар, Љиљана Караџић и Барбара Грегов.

Занимају га интересантни обрти

Кратким обраћањем по проглашењу Андреј Шкуфца захвалио се на својој првој награди, и рекао да се нада да ће чешће гостовати код нас како би још боље научио наш језик. "Блек маркет", каже, има у себи еколошку компоненту, а он се дуго бави материјалима који су настали као продукт нафте.

– Мој рад се наслања на књигу "Циклонопедија", у којој је једна од теза да нису људи ти који су открили нафту, већ да је она хиљадама и хиљадама година чекала да изрони и покаже нам се кад будемо били довољно напредни. И онда је изашла на површину и укључила се у све поре нашег живота, и тај обрт ми је интересантан - каже Андреј Шкуфца.

Караџић је навела да се Шкуфчев рад бави сложеним питањима односа технологије и човјека.

– "Black market" је скулптурално окружење које упућује на однос између технологије као саморастуће инфраструктуре у којој човјек више није централни субјект. На тај начин рад коментарише савремена питања капиталистичке експанзије, његове екстрацијске логике и еколошких консеквенци - рекла је Караџић, додајући да је похваљен рад Гутић Мижимакова.

Поред Шкуфца учесници Бијенала су: Милица Миjаjловић и Бригита Антони (Црна Гора), Лука Личина (Србиjа), Марко Гутић Мижимаков (Хрватска), Лаурета Хаjрулаху (Косово), Милош Тракиловић (БиХ) и Наташа Неделкова (Сjеверна Македониjа). Куратор Бијенала чији је мото "Саучесништво анонимних материјала" је Дарко Вукић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 11:06