Francuski institut u Crnoj Gori / - FOTO: FACEBOOK/ FRANCUSKI INSTITUT U CRNOJ GORI
12/03/2024 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proslava Frankofonije 2024. u Crnoj Gori

Tokom marta i aprila, Francuski institut Crne Gore i njegovi partneri nude bogat program kulturnih i umjetničkih manifestacija. Od Podgorice do Herceg Novog, preko Danilovgrada, ljubitelji filma, muzike ili pozorišnih umjetnosti mogu uživati u frankofonom kulturnom sadržaju.

Sa dolaskom proljeća najavljujemo početak programa proslave Frankofonije koji vas pozivamo da ispratite, bez obzira da li ste frankofoni ili jednostavno znatiželjni. U okviru muzičkog dijela programa, pozivamo vas u Kulturni centar „Budo Tomović" na

izvedbu „Malog princa" Sent Egziperija, u vidu originalne muzičke priče.

U Gimnaziji „Slobodan Škerović" održaće se prvo izdanje Festivala frankofone pjesme „Muzika iznad svega", u organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika i učenika.

Uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, pozivamo vas da pogledate francuska filmska ostvarenja koja će biti prikazana u nekoliko kulturnih centara širom zemlje.

- Ovogodišnja proslava Frankofonije prethodi Olimpijskim igrama u Parizu. Stoga, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Crne Gore, pripremili smo nekoliko sportskih događaja kako bi promovisali vrijednosti solidarnosti, tolerancije i raznolikosti koje dijele sport i Frankofonija. Svečanosti koje se organizuju u Crnoj Gori, zemlji sa statusom posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, u duhu su Samita Frankofonije koji će se održati za šest mjeseci, u Međunarodnom centru za francuski jezik koji je nedavno otvoren u francuskom gradu Vil-Kotreu - navodi se u saopštenju Francuskog instituta Crne Gore.

Kako se dodaje, predviđeno je i predstavljanje posljednjeg izdanja vodiča u kome su označeni „novi putevi Frankofonije" u Crnoj Gori čije ljepote privlače sve veći broj francuskih turista.

- Frankofonija podrazumijeva druženje, dijeljenje i opuštanje, na veliko zadovoljstvo kako učesnika u programu tako i same publike. Dođite u što većem broju -  pozivaju iz Francuskog instituta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:39