ФА ис града Симитли, југозападна Бугарска / -М.Д.П.
19/06/2022 u 17:00 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први Фестивал фолклора у Котору: Представљају традицију и упознају културу

Извођачи фолклорних ансамбала земаља Балкана, око 300 учесника Првог међународног фестивала фолклора "Ој таласи таласајте", побрали су овације публике у великој сали Културног центра "Никола Ђурковић"

Љубитељи изворних пјесама и игара уживали су изведбама чланова и чланица аансамбла КЦ "Гефира"- Солун Грчка, атрактивном наступу бубњарско-играчке секције ФА "Веселие" из града Симитли у југозападној Бугарској, у севдалинским пјесмама, играма и обичајима муслиманског становништва из Старога Сарајева које је извео оркестар и фолклорни ансамбл КУД "Башчаршија" из Сарајева, који слави 75 година постојања. Гуштали су пастирско оро фолклораша АДЗНМ "Гусле" Кикинда из Србије, игре из Црне Горе ФА ЈУ"Захумље" Никшић, као и "Бокешку причу" ФА "Никола Ђурковић", домаћина Фестивала. Посебна чар концерта био је наступ КУД "Мијат Машковић" из Колашина, чији су чланови на архаични начин, само уз рутам и корак извели игре из горњеморачкога краја, кореографија Давора Седларевића.

-Одушевљени смо дружењем, упознајемо фолклораше из другачијих култура, а представљамо и своју традицију нашим комшијама, каже Самир Мирвић, играч и вокални солиста, члан УО КУД "Башчаршија".

-Драго нам је што смо учесници Фестивала у Котору, први пут смо у Црној Гори, много нам се допада ово што смо до сада видјели. Позив смо добили посредством колеге из Сјеверне Македоније, који познаје Предрага Шушића, директора Фестивала. Наша 28 члана узраста 17-18 година представили су игре пиринскога краја, кажу брачни пар Калина и Љубомир Маријански, кореографи из Бугарске. Радују се прилици што ће уз домаћине као водиче моћи да обиђу Стари град, разгледају Акваријум "Бока" и Перашке отоке.

-Захваљујем се Општини Котор, Туристичкој организацији и Културном центру који су препознали значај ове манифестације у нади да ће она, уз њихову подршку, постати традиционална. Фолклорних фестивала у Црној Гори скоро да нема, нарочито не у оваквом маниру, казао је Предраг Шушић, умјетнички руководилац, кореограф и оснивач Фолклорног ансамбла "Никола Ђурковић".

image

Обичаји и пјесме Муслимана из Старог Сарајева

-М.Д.П.

Да су фолклор и фолклорни ансамбли већ деценијама носиоци и чувари традиције и културе једног народа, јер кроз пјесму и игру свог краја промовишу домовину на свим меридијанима, истакао је Јован Ристић в.д. директора ТО Котор, који је отворио Фестивал.

image

Бубњари изводе свој перформанс

-М.Д.П.

-Културно-умјетничка друштва спајају људе, народе и културе. Млади људи кроз своје бављење фолклором добијају прилику да поред упражњавања здраве активности, чувања и преношења традиције, исту приближавају другима и кроз путовања у различите земље шире своје видике и обогаћују себе, поручио је Ристић и нагласио да ће и даље подржавати ову и сличне манифестације, које су "заиста на понос нашем граду". Програм су водили Јелена Радоњић и Радомир Тешановић, чланови ФА "Никола Ђурковић". Фестивал ће бити завршен данас (19. јуна) у 19 сати програмом на тргу испред Катедрале Св. Трипуна.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:50