Susret južnoslovenskih književnika / -NVO SERDAR
19/08/2023 u 23:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi internacionalni "Susret južnoslovenskih književnika"

Ideja SUJUK-a je da se na prostoru zapadnog Balkana potencira ono što nas veže a ne ono što nas razdvaja - kaže Radko Garčević, iz NVO "Serdar"

Prvi internacionalni "Susret južnoslovenskih književnika (SUJUK)" na kojem će se publici predstaviti književnici Ranko Pavićević, Darko Ješić i Vlajko Nikolić održaće se u nedjelju, 20. avgusta 2023. godine od 20 časova u Parohijskom domu Svetog Tome u Bečićima, u organizaciji NVO "Serdar", a uz blagoslov oca Petra Cerovića i podršku Crkvene opštine Bečićke.

- Namjera ovog književnog susreta je obnova mostova saradnje i prevazilaženje nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti koji pripadaju južnoslovenskom području. Ideja SUJUK-a je da se na prostoru zapadnog Balkana potencira ono što nas veže a ne ono što nas razdvaja - kaže Radko Garčević, iz NVO "Serdar".

Ranko Pavićević rođen je u Podgorici 24. novembra 1955. godine, gdje se školovao i studirao Pravni fakultet.

Ove godine obilježava jubilarnih, četrdeset godina bavljenja novinarstvom i trideset godina kulturom. U plodnoj novinarskoj karijeri, radio je za dvanaest medijskih kuća u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji i napisao 55.000 tekstova, informacija, izvještaja, razgovora, reportaža, osvrta, komentara i drugih

novinarskih formi. Radio je za RTV Crne Gore, Pobjedu, novinsku agenciju

TANJUG, Blic, Ekspres politiku, Glas javnosti, Dnevnik, Jedinstvo, Pečat i druge. Bio je dugogodišnji kolumnista Omladinskog pokreta, Radija Budve, Primorskih novina i Glasa Boke.

Osnivač je Radija Budve, na čijem čelu je bio 18 godina, na mjestima glavnog i odgovornog urednika i urednika informativnog programa. Dobitnik je više značajnih novinarskih nagrada, kao što su:,,Velibor Popović" za najboljeg dopisika novinske agencije TANJUG, za 2006. godinu, Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu i Nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore (UNCG) za 2021. godinu. Za poseban doprinos afirmaciji književnosti i kulture u Crnoj Gori, dobitnik je nagrade "Vidovdanska riječ" koju dodjeljuje Udruženje književnika Crne Gore (UKCG), za 2019. godinu. Autor je više scenarija, za radio i televiziju. Ranko Pavićević je objavio 10 knjiga, različitih žanrova, od kojih su neke doživjele po tri izdanja. Kao izdavač, u okviru novinsko izdavačke kuće ART PRESS iz Budve, objavio je i 36 knjiga drugih autora.

Darko Ješić je rođen u Pančevu 1979. godine. Devedesetih godina prošlog vijeka objavljivao je poeziju u Zborniku poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije:,,Rukopisi", a potom je napisao zavičajnu rokenrol monografiju: "Rokeri iz neolita" (2008). Po završetku studija radio je kao profesor i nastavnik u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi u Pančevu. Bio

je prateći vokal i tekstopisac u lokalnom pank-rok bendu,,Kreativni nered". Trenutno obavlja funkciju direktora Doma kulture u Starčevu.

Vlajko Nikolić rođen je 24. maja 1993. godine u selu Grančarevu opština Bijelo Polje, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Godine 2008. objavljuje prvu zbirku poezije "Zavičaj u srcu pjeva", a druga je u pripremi. Godine 2012. upisuje osnovne akademske studije fizike na Prirodno matematičkom fakultetu u Podgorici koje i završava. Trenutno radi kao profesor fizike u podgoričkoj gimnaziji "Slobodan Škerović".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:49