Ива Марцано за диригентским пултом, Беговић и Арсић солисти / -фото: МЦЦГ
16/01/2024 u 15:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi koncert CSO u 2024. godini: Solo klarinet i truba

Kao solisti nastupiće stalni članovi CSO Damјan Begović i Aleksandar Arsić, a crnogorskim simfoniјskim orkestrom dirigovaće Iva Marcano

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2024. godini pod nazivom "CSO soloists Winds" biće održan u petak, 19. januara, u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore.

Publika će imati priliku da čuјe Mocartovu uvertiru "Figarova ženidba", Veberov Koncert za klarinet i orkestaru es-.duru, Koncert za trubu i orkestar Aleksandra Arutiuniјana i Betovenovu Simfoniјu br. 8 u f-duru.

Orkestrom će dirigovati Iva Marcano, a kao solisti nastupiće klarinetista Damjan Begović i trubač Aleksandar Arsić, redovni članovi orkestra.

Dirigentkinja Iva Marcano diplomirala je muzičku pedagogiju na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a zatim orkestarsko dirigovanje kod prof.Igora Simovića. Na istoj akademiji pod mentorstvom prof. Simovića nastavlja sa postdiplomske studije Orkestarsko dirigovanje. Usavršavala se u Zagrebu kod prof. Mladena Tarbuka.

Zaposlena je kao dirigentkinja u MCCG, debitovala je sa CSO u septembru 2022.

Damjan Begović јe osnovne studiјe završio na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a obrazovanje nastavnja u Lucernu na Hochschule fur Musik Luzern. Magistrirao je na ljubljanskoј akademiji kod prof. Jože Kotara, a specijalističke studije završio je u klasi prof. dr. Veljka Klenkovskog na FMU u Beogradu.

Od 2016. godine zaposlen je na poziciji drugog klarineta i bas klarineta u CSO. Bavi se i pedagoškom djelatnošću.

Aleksandar Arsić јe završio je master i specijalističke studije na FMU u Beogradu. Usavršavao se kod Morisa Andrea u Cirihu i pohađao brojne seminare kod priznatih solista i pedagoga. Dobitnik je preko dvadeset nagrada.

Kao solista nastupa od šesnaeste godine.

Član je ansambla za ranu muziku "New Trinity Baroque" u kome svira baro knu trubu. Od 2008. godine je solista i prvi trubač Crnogorskog simfonijskog orkestra, a sarađuje sa Beogradskom, Makedonskom i saraјevskom filharmoniјom, orkestrom RTS-a, Operom "Madlenijanum", član jev "No Borders Orchestra" kao i kvinteta "Busina Brass".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:10