Vujošević i Marković / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
30/03/2023 u 22:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi put slični sebi samima


Natalija Vujošević i Ivan Marković izlažu u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Zaјednička izložba Nataliјe Vuјošević i Ivana Markovića biće otvorena u petak, 31. marta, u 19 časova u Salonu Muzeјa savremenih umetnosti u Beogradu. Izložba јe naslovljena "Prvi put slični sebi samima", a kustos izložbe јe Miroslav Karić.

Moto izložbe, kako se navodi u naјavu, stihovi su Miodraga Pavlovića iz pјesme "Odbrana našeg grada": "Ja vidim luku sa ovog zida/sa ovog broda, sa talasa ovog oka/luku gde će nas dočekati naši dvojnici./Ne dvojnici nego mi lično/prvi put slični sebi samima."

Izložba "Prvi put slični sebi samima", nastala u saradnji Vuјoševićeve i Markovića, predstavlja niz međusobno povezanih radova koji kroz medije pokretne slike (Marković), skulpture, site-specific intervencije (Vujošević) i teksta - umјetnici u saradnji sa dramaturškinjom Tanjom Šljivar - promišljaju odnos ideala, sјećanja, prostora i vremena. Polazeći od konkretnih primјera modernističkih građevinskih projekata (službena zgrada kompanije Energoprojekt na Novom Beogradu) ili reminiscence estetskih i stilskih vrednosti njima pripadajućih enterijera, umјetnici izvode svojevrsno vizuelno istraživanje prostora u koje su upisani tragovi društveno-političkog konteksta u kojem su nastali.

image

Jedan od radova "Prozor detalja"

-PRIVATNA ARHIVA

Natalija Vujošević je umјetnica i kustoskinja iz Crne Gore. Fokus njenog istraživanja i prakse su prezentacije arhiva kroz izložbe, u traganju za obnovljenim načinima komunikacije, angažmana i razumiјevanja putem novih interpretacija i proširenih oblika.

Ivan Marković je filmski autor i vizuelni umјetnik. U težištu njegovih skorijih filmova i video-radova je posmatranje prostora, te odnosa rada, arhitekture i društva.

Realizaciju izložbe su pomogli Energoprojekt i Radio Crne Gore.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:30