Plakat za koncert / -FOTO> KIC "BUDO TOMOVIĆ"
29/10/2023 u 10:09 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi solistički koncert mladog violončeliste

Mladi violončelista Andrej Čivša Zakrajšek, student Muzičke akademije na Cetinju, prirediće prvi solistički koncert u okviru ciklusa "Mladi talenti" u utorak, 31.oktobra, u velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Koncert počinje u 19 časova a na repertoaru su dva dјela - Sergeja Rahmanjinova Sonata u g-molu, Op.19 i Ludviga van Betovena Sonata br.3 u A-duru, Op. 69. Čivša Zakraјšek nastupiće u pratnji pijaniste Davora Novaka.

Andrej Čivša Zakrajšek rođen je 2001. godine u Podgorici gdje je završio osnovnu i srednju Muzičku školu "Vasa Pavić" u klasi Mladena Popovića. Student je Muzičke akademije na Cetinju u klasi M. Popovića. Zahvaljujući programu Erasmus, u školskoj 2021/2022. godini, studirao je na konzervatorijumu "Đuzepe Tartini" u Trstu u klasi prof. Federika Magrisa. Redovni je polaznik Ljetneg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima i Festivala gudača u Perastu. Usavršavao se kod brojnih istaknutih umjetnika kao što su: Dmitrij Porkofjev, Jan Kalinovski, Anton Martinov, Aleksandar Latković, Sreten Krstić, Marija di Meljo, Džefri Noel Lastrapes, Srđan Sretenović, Eva Vučeković Fait i dr.

Tokom školovanja je osvojio više nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim takmičenjima od koji se ističu Zlatna lira na državnom takmičenju u Herceg Novom 2018. godine, i druga nagrada na međunarodnom takmičenju u Valjevu 2019. godine.

Kao član Orkestra mladih Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Orchestra - WBYO) učestvovao je na koncertnoj turneji u Prištini, Tirani i Skoplju 2021. godine. Bio je takođe član orkestra Mreže akademija centralne Evrope (Central Europian Academies Network Orchestra, CEMAN) koji je 2023. godine ostvario turneju u Grožnjanu, Gorici, Ljubljani, Piranu i Trstu. Tokom koncertne sezone 2022/2023. više puta je bio angažovan na projektima Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:23