Plakat predavanja / - JELENA JOVANOVIć NIKOLIć
24/10/2023 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prvo predavanje o Borislavu Boru Tamindžiću na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Predavanje će održati sjutra muzikološkinja Jelena Jovanović Nikolić

Nakon Beograda i Trebinja, predavanje "Tragovima crnogorskih kompozitora – pozorišna i filmska muzika Borislava Bora Tamindžića" biće održano sjutra od 11 časova u Zagrebu, na Muzičkoj akademiji.

Riječ je o autorskom projektu muzikološkinje Jelene Jovanović Nikolić.

Dr. sc. Jelena Jovanović Nikolić diplomirala je muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti Beogradu. Doktorsku disertaciju "Uloga muzike u kodiranju nacionalne kulture identiteta" obranila je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr. sc. Sonje Marinković. Od 2009. godine zaposlena je u Muzičkom centru Crne Gore.

Autorica je knjige "Filmska muzika Borislava Tamindžića" te koautorka i kourednica monografije posvećene prvome desetljeću djelovanja Crnogorskog simfonijskog orkestra. Članica je Odbora za muzičku umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Aktivno se bavi istraživanjem filmske i pozorišne muzike s posebnim naglaskom na podneblje Crne Gore. Objavila je niz naučnih radova u međunarodnim zbornicima i časopisima.

- Naslov ovog predavanja ujedno se odnosi na ciklus predavanja o značajnom crnogorskom kompozitoru Borislavu Tamindžiću koji je najveći dio života i gotovo čitav radni vijek proveo u Podgorici. Primijenjena, u ovom slučaju filmska i teatarska muzika, u opusu ovog autora predstavljaju odraz kulture i identiteta jednog naroda. Poseban osvrt pružen je na filmove "Beštije", "Jovana Lukina", "Čudo nevideno" redatelja Živka Nikolića za koje je Tamindžić komponovao - navodi se u najavi predavanja.

Istraživanje filmske gmuzike najveći je procvat doživjelo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Kontinuitet u istraživanju tokom naredne dvije decenije doveo je do stvaranja nove grane u anglo-američkoj muzikologiji, poznatoj pod nazivom filmska muzikologija (film musicology)". Koliko su istraživanja o primijenjenoj i filmskoj muzici aktuelna i značajna za kulturu i umjetnost te koje su mogučnosti primijenjene muzike samo su neki od toposa ovog predavanja. Projekt je realizovan uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport - Glavni grad Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:25