Matović kao i uvijek govorio s emocijom o Titogradu - Podgorici / -FOTO: DAMIR MURSELJEVIĆ, KIC "BUDO TOMOVIĆ"
19/11/2023 u 09:13 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putovanje riječju i slikom u Titograd

Uz topla, duševna kazivanja Boba, Raja, Boška, Rute, Milentija, Vera, Baćka, Dejana, Dragana, Mikija, Bana, Velizara, Slobodana, Lidije, Milorada podsjetićemo se na neko vrijeme koje je bilo ugodnije, poštenije i srećnije - rekao je Matović

image

Sala Dodest ispunjena do posljednjeg mjesta

-FOTO: DAMIR MURSELJEVIĆ, KIC "BUDO TOMOVIć"
„Titogradski Podgoričani pričaju” naziv je nove dokumentarne televizijske serije priznatog crnogorskog dokumentariste Momira Matovića koja je sinoć premijerno počela da se prikazuje. Već na početku reditelj i tema okupili su u sali Dodest KIC "Budo Tomović" i Podgoričane i Titograđane svih dobi, koji su je ispunili do posljednjeg mjesta, a poneki su i prestajali tokom projekcije. Serija od 16 polučasovnih epizoda donosi sjećanja na ljude i događaje u Titogradu nakon Drugog svjetskog rata, lijepim, ali i onim manje lijepim dešavanjima, priče o ljudima koji su prigrlili specifični, prepoznatljivi duh Podgorice, koji ih i definiše.

image

Matović pred projekciju u sali Dodest

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

Kako je pred prvu projekciju rekao Matović, do naredne nedjelje, „uzimamo se za ruke i zajedno krećemo riječju i slikom u poslijeratni, nekadašnjim, našim Titogradom”.

Na ovaj način, dodaje, podsjetiće se svi koji pogledaju serijal na staro i novovaroške i one nekada nove ulice i bulevare, komšije, zgode i nezgode, na mane i vrline naših sugrađana, omiljene kafane, voljene fudbalere, ali i razvoj i uspon nekadašnjih velikih privrednih preduzeća.

image

Matovićevo obraćanje publici pred projekciju

-FOTO: DAMIR MURSELJEVIĆ, KIC "BUDO TOMOVIĆ"

– Uz topla, duševna kazivanja Boba, Raja, Boška, Rute, Milentija, Vera, Baćka, Dejana, Dragana, Mikija, Bana, Velizara, Slobodana, Lidije, Milorada podsjetićemo se na neko vrijeme koje je bilo ugodnije, poštenije i srećnije - rekao je Matović.

Režiser je publici priredio i iznenađenje, odnosno premijerno je predstavljen spot za pjesmu repera Randoma - Marka Lubarde "Ispred kina Kulture", kako je dodao, kultnog mjesta kulture koje je omogućavalo da se uđe i doživi neki drugi svijet.

image

Lubarda i Matović

-FOTO: DAMIR MURSELJEVIĆ, KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Na kraju, Matović je poentirao stihovima pjesme Indeksa, "život treba živjeti, on te neće čekati".

Serija se prikazuje do 25. novembra, od 19 časova, u sali Dodest. Publika ima priliku da vidi po dvije epizode. Ulaz je besplatan.

„Bilo je nešto, više no lijepo”

Sinoć, prve večeri, publika je imala priliku da vidi priče Božidara Boba Vujoševića - "U našoj kući nije postojala prošlost" koji je govorio o Đoku Vujoševiću i Rajka Raja Ičevića - "FOTO Rajo", u kojoj je govorio o fotografima, fotografskim studijima, ali formiranju foto-arhive u okviru nekadašnje vlade Crne Gore.

Večeras (19.11) u 19 časova publika može pogledati svjedočenja Božidara Vujoševića - "Čovjek koji je spajao ljude (Ibrahim Drešević)" i Boška Đurkovića - "Boško sa magistrale".

U ponedjeljak (20.11) na programu su priče Milana Rute Burzana - "Drač… jednostavno..." i Milentija Đurovića - "IGM ‘Radoje Dakić‘". Četvrto veče, utorak, 21. novembra, u istom terminu, mogu se pogledati kazivanja Envera Vera Ljuce - "To su bili dani" i Branislava Vujoševića - "Industrijaimport".

U srijedu, 22. novembra, na programu su još dvije priče, Dragana Šakovića - "Fudbal je moja ljubav" i Rajka Folića - "Pa ko je bolji neka pobijedi".

"Luki taxi" naziv je priče Dejana Lukovca koja se može pogledati 23. novembra, četvrtak veče, kao i kazivanje slikara Branislava Bana Sekulića jednostavno naslovljena "Bane".

Sedmo veče (24.11) rezervisano je za priče Velizara Radonjića - "OGP Titograd" i Lidije Bulatović - "Marin bubulj". Završne večeri, 25. novembra, u sali Dodest biće prikazana priča Slobodana Radonjića - "Bilo je nešto - više no lijepo" i "To su dani, to se ne može zaboraviti" Milorada Vučelića.

U kreiranju ovog mozaika sastavljenog od priča ljudi o ljudima, prošlim vremenima, i ne samo istoriji, već i rastu i razvoju jednog grada, pored Matovića, koji je scenarista i režiser TV serije, učestvovali su i Relja Eraković, snimatelj, i Mirko Matović, producent.

Serija je produkcija MFILM montenegro – Podgorica, a sufinasirana je sredstvima Sekretarijata za kuturu i sport Glavnog grada, Podgorice.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:41