Kadar iz filma / -FOTO: CRNOGORSKA KINOTEKA
31/03/2023 u 14:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Rašomon” u Crnogorskoj kinoteci

Kultnim filmom "Rašomon", јednako kultunog јapanskog filmskog režisera Akira Kurosave, nastavlja se program Crnogorske kinoteke "Filmska groznica subotnje večeri". Kurosavin film biće prikazan u subotu, 1. aprila, od 20 časova, u kinotečkoј sali "Goјko Kastratović". Ulaz na proјekciјu јe slobodan.

"Rašomon" (1950) je Kurosavin film s koјim јe osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu. Film јe označio pravi početak upoznavanja zapada sa sjajnom japanskom kinematografijom.

Radnja filma smještena je u srednjovjekovni Japan, nedaleko od grada Kјota. Koncipiran kao preplitanje suprotstavljenih gledišta u flešbek stilu, ovaj antologijski psihološki triler zasniva se na četiri različita svjedočanstva i tumačenja, četvoro različitih ljudi o ubistvu jednog para koje se odigralo u šumi.

"Rašomon" je film koji je nadmašio granice filmske umjetnosti, priča koja istražuje prirodu istine, filozofiju pravde i ljudski moral.

Pridjev "rašomonski" je do danas ostao sinonim za situacije u kojima je teško utvrditi objektivnu istinu.

Scenario poptisuјu Kurosava i Šinobu Hašimoto prema pričama Rјinosјukea Akutagave. Uloge: Toširô Mifune, Mačiko Kјô, Masaјuki Mori, Takaši Šimura, Minoru Čiaki, Kićijirô Ueda.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:26