Vizual za događaj / -NARODNA BIBLIOTEKA "RADOSAV LJUMOVIĆ"
25/12/2023 u 12:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razgovor o Dragu Đuroviću večeras u podgoričkoj biblioteci

Povodom jubileja organizovan je razgovor sa predsjednicom Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore mr Svetlanom Dragojević i istoričarkom umjetnosti, kustoskinjom i rukovoditeljkom muzejskog sektora Muzeja i galerija Ljiljanom Karadžić

U godini u kojoj obilježavamo 100 godina od rođenja znamenitog likovnog stvaraoca Dragoljuba Draga Đurovića, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović", Muzeji i galerije Podgorice i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore obilježiće ovaj jubilej večeras, 25.12. u sali Marko Miljanov sa početkom u 19 časova.

Povodom jubileja organizovan je razgovor sa predsjednicom Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore mr Svetlanom Dragojević i istoričarkom umjetnosti, kustoskinjom i rukovoditeljkom muzejskog sektora Muzeja i galerija Ljiljanom Karadžić. Razgovor će voditi dr Tijana Todorović.

Događaj je uvršten u program DEUS 2023.

Dragoljub Drago Đurović (Danilovgrad, 29. mart 1923. – Podgorica, 30. mart 1986.) je crnogorski vajar, slikar i pedagog.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Sretena Stojanovića i Lojze Dolinara. Od 1951. do 1966. godine bio je profesor u Školi primijenjenih umjetnosti u Herceg Novom. Prvoj crnogorskoj likovnoj grupi Trojica, koju su činili Aleksandar Prijić, Branko Filo Filipović i Gojko Berkuljan (koji je napustio grupu), pridružio se 1960. godine.

Bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (1965 - 1971), profesor na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću. Bio je predsjednik Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije (1971). Izabran je 1982. godine za redovnog profesora na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, na kojem je bio i prodeken za nastavu, a potom je 1985. godine izabran za dekana.

Skulpture Draga Đurovića su uvrštene u monografiju Spomenici revolucije u Jugoslaviji (1968).

Po njemu se zove crnogorska nagrada za skulpturu, koja se dodjeljuje pojedinim vajarima za najbolje vajarsko ostvarenje godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:59