Горан Бјелановић, директор Кинотеке (ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ) / -ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ
17/06/2022 u 13:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Редитељке потврђују позитивну фаму шпанске кинематографије

Тема овогодишњег фестивала је "Женски угао. Пркосан поглед", па публика може погледати документарно-игране, дугометражне и краткометражне филмове шпанских редитељки

Фестивал "Шпански метар" почео је синоћ пројекцијом филма "Destello Bravio"Аинхоае Родригез ("Пркосни бљесак", 2021) у сали "Гојко Кастратовић" Црногорске кинотеке. Организатори тродневног фестивала су Амбасада Шпаниjе, Институт Сервантес и Црногорска кинотека.

Тема овогодишњег фестивала је "Женски угао. Пркосан поглед", па публика може да погледати документарно-игране, дугометражне и краткометражне филмове шпанских редитељки. Вечерас од 20 часова у Црногорској кинотеци може да се погледа дугометражни филм "Que Hicimos Mal" Лилиане Торес ("Шта смо урадили погрешно", 2021). Сјутра вече на програму су три краткометражна филма "Panteres"(2020), "#Precaritystory" (2021) и "Quebrantos" (2020). Улаз на све пројекције је слободан, и све почињу у 20 часова.

На отварању манифестације говорили су Горан Бјелановић, директор Црногорске кинотеке, Маја Богојевић, филмска критичарка и теоретичарка и Ивана Ковач Барет, почасна конзулка Краљевине Шшаније у Црној Гори.

Ковач Барет, навела је да се ове године представљају филмовима ауторки, а да ће на јесен можда представити темат везан за савремени шпански филм.

– Што се тиче женског филма и ситуације када је ријеч о женама које су и ауторке и обрађују женама блиске теме, мислим да је то карактеристично за шпанску кинематографију и да ћете се увјерити у то гледајући ове филмове. Увјерићете се и колико те ауторке из Шпаније излазе из оквира које су поставиле њихове колеге, и колико заправо стварају нову и оригиналну форму - рекла је Ковач Барет, додајући да ови филмови потврђују позитивну фаму коју шпанска кинематографија има у свијету.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:50