Горан Бјелановић, директор Кинотеке (ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ) / -ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ
17/06/2022 u 13:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Редитељке потврђују позитивну фаму шпанске кинематографије

Тема овогодишњег фестивала је "Женски угао. Пркосан поглед", па публика може погледати документарно-игране, дугометражне и краткометражне филмове шпанских редитељки

Фестивал "Шпански метар" почео је синоћ пројекцијом филма "Destello Bravio"Аинхоае Родригез ("Пркосни бљесак", 2021) у сали "Гојко Кастратовић" Црногорске кинотеке. Организатори тродневног фестивала су Амбасада Шпаниjе, Институт Сервантес и Црногорска кинотека.

Тема овогодишњег фестивала је "Женски угао. Пркосан поглед", па публика може да погледати документарно-игране, дугометражне и краткометражне филмове шпанских редитељки. Вечерас од 20 часова у Црногорској кинотеци може да се погледа дугометражни филм "Que Hicimos Mal" Лилиане Торес ("Шта смо урадили погрешно", 2021). Сјутра вече на програму су три краткометражна филма "Panteres"(2020), "#Precaritystory" (2021) и "Quebrantos" (2020). Улаз на све пројекције је слободан, и све почињу у 20 часова.

На отварању манифестације говорили су Горан Бјелановић, директор Црногорске кинотеке, Маја Богојевић, филмска критичарка и теоретичарка и Ивана Ковач Барет, почасна конзулка Краљевине Шшаније у Црној Гори.

Ковач Барет, навела је да се ове године представљају филмовима ауторки, а да ће на јесен можда представити темат везан за савремени шпански филм.

– Што се тиче женског филма и ситуације када је ријеч о женама које су и ауторке и обрађују женама блиске теме, мислим да је то карактеристично за шпанску кинематографију и да ћете се увјерити у то гледајући ове филмове. Увјерићете се и колико те ауторке из Шпаније излазе из оквира које су поставиле њихове колеге, и колико заправо стварају нову и оригиналну форму - рекла је Ковач Барет, додајући да ови филмови потврђују позитивну фаму коју шпанска кинематографија има у свијету.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
27. jun 2022 22:12