”Desert flower”, scena iz predstave / - KIC BURO TOMOVIć
17/10/2023 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

“Restoran Desert flower” na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”

Studentski teatar iz Podgorice izvešće večeras od 19 časova predstavu urađenu po tekstu i režiji Dragana Koprivice

Studentski teatar iz Podgorice izvešće večeras svoju predstavu, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, “Restoran Desert flower”, na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Riječ je o psihodrami na porodične i društvene teme, uz postavljena pitanja kuda ide alijenirana civilizacija uz neurotična stanja likova drame, što predstavlja i obilježje savremenih društvenih tokova.

Akcenat komada stavljen je i na vječitu opasnost od povampirenja fašizma čak i u mikrosredinama kakva je pustinjski restoran na usamljenoj željezničkoj stanici, gdje osoblje restorana, daleko od svake urbane sredine, ispoljava bizaran odnos prema putnicima koji čekaju križanje vozova na putu za Zapad. Pritom se, kao opsesivna čežnja, javlja želja glavne junakinje da će voz spasa najzad ući u pustinjsku stanicu i odvesti nju i dvije kćerke u zapadnu civilizaciju. Zbog cjelokupne atmosfere, komad prerasta u svojevrsnu opomenu i oznaku vremena u kojem živimo, uz osjećaj opšte nesigurnosti i zapitanosti kuda ide savremeno društvo pomjerenih vrijednosti.

U ovom dramskom amaterskom ansamblu glavnu ulogu igra Marija Đuranović, a u ostalim se pojavljuju Nađa Labudović, Ljiljana Grbović, Darko Bulić, Hristina Knežević, Kristina Babić, Sanja Veličković Radonjić, Ljudmila Vorobjova i Emir Tičić.

Muzičke i svjetlosne efekte potpisuje Dražen Milić, a majstor scene je Željko Jovanović.

Premijera ovog komada održana je 2. juna ove godine na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, a zatim je igran i u KIC-u “Zeta” – Golubovci, Centru za kulturu Pljevlja, i na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, gdje je Koprivici dodijeljena nagrada za najbolji domaći dramski tekst, a Mariji Đuranović specijalna nagrada za glumačko ostvarenje.

“Desert flower” je izvođen i u socijalnim ustanovama od posebnog društvenog značaja, u zavodima “Komanski most”, “Kakaricka gora”, Dječji dom “Mladost” – Bijela i u Domu starih “Duga” u Martinićima. Večerašnje izvođenje na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” već je deseto po redu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:06