Кадар из Бечановићевог ”Супермаркета” / -ФОТО: ФИЛМСКИ ЦЕНТАР ЦРНЕ ГОРЕ
15/04/2024 u 12:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Robinzon Kruso 21. viјeka јe u supermarketu

U okviru programa "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023", koji Filmski centar Crne Gore i Crnogrorska kinoteka sprovode u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, u utorak, 16. aprila u 20 sati u KIC-u "Budo Tomović", biće upriličena crnogorska premijera filma "Supermarket", u režiji Nemanje Bečanovića

Film Nemanje Bečanovića "Supermarket" svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - "Tallinn Black Nights Film Festival" u Estoniji. Film je prikazan u glavnom takmičarskog programu u selekciji "Rebels with a Cause" ("Butnovnici s razlogom").

image

Nemanja Bečanović, režiser

-FOTO: VLADIMIR VUČINIĆ

Jedan od selektora festivala Havijer Garsija Puerto najavio je film kao mračnu i komičnu priču o Robinsonu Krusou 21. vijeka čije je pusto ostrvo veliki trgovački centar, koja se bavi apsurdom i međuljudskim odnosima u savremenom, konzumerističkom društvu.

"Supermarket" je sniman u koprodukciji VHS Production-a i RTCG, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i medija.

image

Poster za Bečanovićev film

-CRNOGORSKA KINOTEKA

Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njegov mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio "useliti" u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti. Uloge tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

Kako u rediteljskom ekspozeu navodi Nemalja Bečanović, u fokusu ostvarenja je priča o savremenom Robinsonu Krusou.

– Gdje snimiti film o Robinsonu Krusou u 21. vijeku? Najveća ironija od svega je što to nije pusto ostrvo, već samoposluga u srcu grada - navodi Bečanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:26