Roman Simović / - фото: Промо
06/10/2023 u 17:35 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roman Simović svira Šostakoviča u Muzičkom centru

Orkestrom koji će izvesti "Lenjingradsku" dirigovaće maestro Bojan Suđić

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra kojim će dirigovati poznati srpski dirigent Bojan Suđić biće održan u ponedjeljak od 20 časova u velikoj dvorani Muzičkog centra Crne Gore. Zajedno sa našim orkestrom nastupiće jedan od najpriznatijih muzičara sa ovih prostora Roman Simović, najbolji crnogorski violinista i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra.

Na repertoaru će biti djela Dmitrija Šostakoviča: Kocnert za violinu i orkestar broj 1 u a-molu i Simfonija broj 7 u c-duru op. 60 "Lenjingradska".

Roman Simović je nastupao sa vodećim svjetskim orkestrima poput Londonskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Marinski teatra, orkestra Teatro Ređo Torino, Simfonijskog orchestra Nove Škotske..., i sarađivao sa dirigentima među kojima se ističu Valerij Gergijev, Antonio Papano, Danijel Harding, Đanandrea Noseda, Sajmon Retl, Кristijan Jarvi, Jirži Belohlavek, Pablo Eras Кasado i Nikolaj Znajder.

Roman Simović ontinuirano nastupa na različitim istaknutim festivalima. Simović je sarađuje sa izuzetno poznatim umjetnicima kao što su Leonidas Кvakos, Juđa Vang, Tabea Cimerman, Miša Majski, Šlom Minc, Fransoa Lelu, Itamar Golan, Simon Trpčeski, Žanin Jansen, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin...

Briljantna virtuoznost dobitnika Trinaestojulske nagrade Romana Simovića i urođena muzikalnost, pokretana bezgraničnom maštom, odvele su ga širom svih kontinenata, na kojima je nastupao u mnogim vodećim svjetskim dvoranama uključujući Кarnegi Hol u Njujorku, Veliku salu Кonzervatorijuma "Čajkovski" u Moskvi, Marinski dvoranu u Sankt Peterburgu, Grand Opera haus u Tel-Avivu, Viktorija Hol u Ženevi, dvorane "Rudolfinum" u Pragu, "Barbikan" u Londonu, Art centar u Seulu, "Grig" u Bergenu, "Rahmanjinov" u Moskvi...

Roman Simović je dobitnik nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima među kojima se ističu priznanja "Rodolfo Lipicer" (Italija, prva nagrada i 12 nagrada publike) i "Sion Vale" (Švajcarska), te nagrade na takmičenjima violinista "Jampoljski" (Rusija) i Henrika Vijenjavskog (Poljska), čime je uvršten među najistaknutije violiniste njegove generacije.

image

Бојан Суђић

- ФОТО: ГРАД ТЕАТАР

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Nakon nastupa u Podgorici, Crnogorski simfonijski orkestar će se istim koncertom predstaviti beogradskoj publici i po prvi put nastupiti na BEMUSU u srijedu 11. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:13