Јашовић, Копривица, Медиговић и Ковачевић / -ФОТО:Ж.Ј.
02/04/2022 u 16:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

РУТА „мапирала” најбоље из шест градских позоришта

Фестивал РУТА - Регионална унија театара други пут одржаће се у Подгорици, а домаћин је Градско позриште Подгорица

РУТА фестивал почиње у Подгорици представом „Коњи убијају, зар не?“ подгоричког Градског позоришта, по тексту Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића, у уторак, 5. априла, у 20 часова у великој сали КИЦ-а „Будо Томовић”. Потом слиједе представе Казалишта „Улисес“, Загреб (06.04), Местног гледалишча, Љубљана (07.04), Камерног театра 55, Сарајево (08.04), Драмског театра, Скопље (09.04) и Београдског драмског позоришта (10.04). Како је рекла Данка Јашовић, пи-ар подгоричког Градског, све представе биће извођене у истом термину у великој сали КИЦ-а. Након сваке представе биће одржан округли сто. И на овом издању РУТА-е организован је мастер клас. Овај пут, одржаће га глумац и редитељ Зијах Соколовић, 7. априла на Цетињу, а 8. априла у Подгорици.

Фестивал подржава подгорички Секретаријат за културу и спорт, испред којег је говорила Ана Медиговић, секретарка, наводећи да фестивали попут РУТА-е доприносе јачању идентитета мјеста, јер се заснива на локалним креативним снагама удруженим са регионалним партнерима.

– Идеја РУТА-е која тежи да уједини регионалну театарску сцену и да отвори простор за неке будуће сарадње важна је и племенита - рекла је Медиговић, између осталог, додајући да је „публици потребна позоришна љековита моћ“. Медиговић је подсјетила и да је Душан Ковачевић, умјетнички директор подгоричког Градског иницијатор овог фестивала који уједињује регион.

Премијера РУТА фестивала на Брионима 2023. године

Душан Ковачевић је навео да се нада да ће РУТА постати традиционалан фестивал, важан не само за регион, већ и шире, који ће диктирати правац позоришног дјеловања. Јер, већ сад, квалитет представа на РУТА-и доприноси културном узрастању и публике и глумаца, не само понаособ, већ колективно.

Овом приликом он је најавио и да ће током 2023. године РУТА изњедрити представу, која ће укључити сва позоришта која су чланови уније. Засад, иако још нема текста на основу којег ће се радити, и не зна се име редитеља, премијеру планирају на Брионима, као елитном мјесту некадашње заједничке државе СФР Југославије.

Директор Градског Стеван Копривица наводи да је РУТА контрапункт актуелним дешавањима. Јер, каже он, живимо у дезинтеграционом времену, када се све културно и политичко, мисао и околности, доводе до негације свега цивилизацијског. А, РУТА се појављује као интеграциони моменат, у славу умјетности и заједничког промишљања, каже он.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:31