КИЦ ПОП Хор пред полазак у Београд / -PRIVATNA ARHIVA
20/10/2023 u 12:08 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sa ponosom pjevamo antifašistički repertoar

Svi smo uzbuđeni, pomalo i pod tremom što je normalno, ali sigurni da ćemo na najljepši mogući način opravdati poziv domaćina - kvalitetom pjevanja, ljubavlju i razmjenom pozitivne energije sa publikom – poručila je Vlajnić uoči večerašnjeg koncerta KIC POP hora u beogradskom Domu omladine povodom Dana oslobođenja Beograda u II svjetskom ratu

image

detalj sa probe podgoričkog hora u Domu omladine u Bepgradu

-PRIVATNA ARHIVA
Beograd je prije 79 godina, na današnji dan – 20. oktobar 1944. godine, zvanično oslobođen od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Datum, kada su partizanske jedinice Narodnooslobodilačke vojske Јugoslaviјe zajedno sa Crvenom armijom SSSR-a protjerale okupatore iz grada, sada se obilježava kao Dan oslobođenja Beograda.

Jedan u nizu programa kojima se ovaj datum proslavlja, jeste i koncert podgoričkog KIC POP hora "Bez dileme – antifašizam" koji će održati večeras od 19 časova na velikoj sceni Doma omladine Beograda. KIC POP hor nastupa s ovim tematskim koncertom upravo na poziv ove ustanove kulture, ponavljajući tako svoj nastup, istim povodom, prije četiri godine u tadašnjoј Kombank dvorani u Beogradu.

Pјevaјmo i budimo bolji ljudi

Sa KIC POP horom su tokom godina radila četiri dirigenta – Saša Barjaktarović, Petra Ivanović, mr Zoja Đurović i Ivana Vlajnić, kaže Burzan Vuksanović.

– Svako od njih je dao svoj pečat u rastu i razvoju ovog jedinstvenog ansambla. I svi su jedni od drugih preuzimali partiture projekta "Bez dileme – antifašizam" dopunjavali ih, nijansirali, bojili hor i svojim energijama. I uvijek se išlo dalje – kaže Burzan Vuksanović.

Podsjeća i da su s horom nastupile brojne regionalne zvijezde pop i folklorne muzike, a da su nastupali i sa orkestrom Vojske Crne Gore.

Ono što je vezivno tkivo hora, što ih okuplja jednako na probama, kao i na nastupima, jeste stih iz njihove himne – "Pjevajmo i budimo bolji ljudi!"

image

Плакат за концерт у Београду

-DOM OMLADINE BEOGRAD

Na repertoaru su pjesme bez kojih je nekad bila nezamisliva proslava jednog ovakvog datuma u bivšoj, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji: "Aj Karmela", "Teče Tara", "Oj, đevojko drugarice", "Komandant Sava", "Po šumama i gorama", "Internacionala", "Padaj silo i nepravdo", "Budi se istok i zapad", "Uz maršala Tita", "Oj, Kozaro", "Mlada partizanka", "Bela, ćao", "Kaćuša", "Zemljo moja", "Odiseja", "Računajte na nas", "Bilećanka", "Kraj Sutjeske, hladne vode" i druge.

Ovo je čak 90. koncert ovog amaterskog hora koji okuplja zaljubljenike u horsko pjevanje, a čak 30. tematski koncert – "Bez dileme – antifašizam", koji je, dodajmo, horu otvorio mnoga vrata ne samo crnogorskih, već regionalnih ustanova kulture gdje su se predstavili upravo ovim repertoarom. Tako je KIC POP hor partizanske i antifašističke pjesme pored Beograda, pjevao i u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju, Puli, Prijepolju, Konjicu, na Tjentištu.

image

КИЦ ПОП хор с диригенткињом испред КИЦ "Будо Томовић"

-IVAN PETROVIC-IPE

Umjetnička voditeljka hora, dirigentkinja Ivana Vlajnić ističe da je predstojeći beogradski koncert "veliki zalogaj", ali, da su i ona i članovi hora vrijedno radili, svakodnevno vјežbaјući po više sati u KIC-u "Budo Tomović", nijansirajući po glasovima poznate stihove...

– Moja, Snežina (Burzan Vuksanović) i Sanjina (Radusinović) želja, a sigurna sam i svih horista, jeste da i ovaj 90. koncert KIC POP hora bude veličanstven i nezaboravan. Svi smo uzbuđeni, pomalo i pod tremom što je normalno, ali sigurni da ćemo na najljepši mogući način opravdati poziv domaćina - kvalitetom pjevanja, ljubavlju i razmjenom pozitivne energije sa publikom – poručila je Vlajnić.

KIC POP hor postoji već šest i po godina. Zvanično je počeo s radom 1. marta 2017. godine. Osnivači hora su mr Snežana Burzan Vuksanović, koja je i menadžerka i producent hora, uz podršku Sanje Radusinović, NVU Kutak i uz logističku podršku KIC-a "Budo Tomović".

Ovaj popularni hor tokom godina postojanja, uvijek je činilo oko 60 istinskih zaljubljenika u muziku, pjevanje i druženje, raznih profesija i uzrasta od 20 do 70 godina. Zbog uslova scene u Domu omladine u Beogradu nastupiće 40 članova hora, kaže Burzan Vuksanović, napominjući da su prvi koncert "Bez dileme – antifašizam" održali 25. novembra 2017. u Nikšiću, a potom u Podgorici, u prepunom KIC-u.

image

Na vidnom mjestu u Beogradu najavljuje se koncert KIC POP hora

-PRIVATNA ARHIVA

U crnogorskom društvu KIC POP hor prepoznat je kao društveno angažovan ansambl koji organizuje i podržava događaje sa humanim, humanitarnim, filantropskim, antifašističkim prefiksom, navodi Burzanović Vuksanović.

– Mi koji smo pelcovani antifašističkim vrijednostima u djetinjstvu, u našim porodicama, osnovnim školama i brojnim sekcijama, društvu i zajednici ‘70-ih i ‘80-ih godina 20. vijeka, formirali se i stasali u časne i vrijedne ljude, danas sa ponosom pjevamo antifašistički i partizanski repertoar, svjesni veličine i važnost njegovanja ideja i tekovina slavnih partizanskih epopeja i NOB-a, slobodarstva, ravnopravnosti među ljudima, solidarnosti, mira i sloge među ljudima. Sarađivali smo i sarađujemo sa SUBNOR-om Crne Gore, od kojih smo i dobili 2018. Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma u našoj državi, a povodom projekta "Bez dileme – antifašizam" – podsjeća Burzan Vuksanović.

Hor se samofinansira od članarina i od povremeno dobijenih (zarađenih) donacija, pa im je svaka podrška dobrodošla.

Ž.JANjUŠEVIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:40