Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
22/10/2023 u 19:52 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Salman Ruždi: Potrebna bezuslovna odbrana slobode govora

Njemačka književna Nagrada za mir, koјa se dodјeljuje od 1950. godine tokom Frankfurtskog sajma knjiga, uručena јe danas (22.10) piscu Salmanu Ruždiјu na ceremoniјi u crkvi Svetog Pavla, prenose agewncije.

Ruždi јe odlikovan Nagradom za mir jer je nastavio da piše uprkos decenijama pretnji i nasilja, kao i za svoju odlučnost i pozitivan stav pred stalnom opasnošću, obrazložili su iz Udruženja njemačkih izdavača, koјe dodјeljuјe ovu nagradu.

Salman Ruždi јe ovom prilikom pozvao na bezuslovnu odbranu slobode govora i izražavanja.

Britanski-američki pisac, indijskog poriјekla, opisao je sadašnje doba kao „vriјeme kada je sloboda izražavanja na udaru sa svih strana”.

U avgustu 2022. godine Ruždi je preživio napad i tada je izboden više puta na bini tokom literarnog festivala u američkoj saveznoj državi Njujork. Iranski ajatolah Ruholah Homeini osudio je kao bogohulne odlomke koji se odnose na proroka Muhameda u Ruždijevom romanu "Satanski stihovi" iz 1988. godine. Homeini je naredne godine izdao dekret kojim poziva na Ruždijevu smrt, primoravajući autora da se godinama skriva.

Ruždi planira da objavi memoare o napadu koji ga je ostavio sliјepim na desno oko i sa oštećenom liјevom rukom po nazivom "Nož: meditacije posle pokušaja ubistva" koji će biti objavljeni 16. aprila 2024. godine. On je to nazvao načinom "da se na nasilje odgovori umјetnošću".

Žiri Udruženja njemačkih izdavača je rekao da Ruždijevo pisanje "kombinuje narativnu viziju sa stalnom književnom inovacijom, humorom i mudrošću, opisuje snagu kojom nasilni režimi uništavaju čitava društva, ali i neuništivost individualnog duha otpora".

– Uprkos ogromnim fizičkim i psihičkim posljedicama sa kojima se još uviјek bori, nastavlja da piše na maštovit i duboko ljudski način. Odajemo počast Salmanu Ruždiju zbog njegove odlučnosti, pozitivnog stava prema životu i činjenice da obogacćuje sviјet svojim pripoviјedanjem - navodi žiri.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:40