IP Clio na sajmu knjiga u Podgorici / -DAN
13/05/2023 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saradnja FDU i IP "Clio": Izdanja koja su izvor znanja i inspiracije

Uzajamna podrška izdavačke kuće Clio i Fakulteta dramskih umjetnosti predstavlja pozitivan primjer saradnje između akademske zajednice i privrednog sektora, koji ima za cilj da doprinese razvoju sličnih inicijativa u kulturi i dalje.

Izdavačko preduzeće "Clio" je jedan od regionalno najprepoznatljivijih izdavača, a posebno se ističe upravo po značajnom broju stručnih publikacija iz oblasti umjetnosti, humanističkih nauka i medija. "Clio" i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore uspostavili su uspješnu saradnju koja traje već dugi niz godina. Ova saradnja se zasniva na zajedničkom cilju – edukaciji i promociji kulture, umjetnosti i obrazovanja, a podrazumijeva zajedničko izdavanje knjiga koje se bave pozorištem, filmom, dramskim pisanjem i drugim sličnim temama, kaže dr Jelena Mišeljić, prodekanica za nauku i međunaodnu saradnju.

- Naslovi koje "Clio" izdaje već decenijama predstavljaju vrijedan izvor znanja i inspiracije za studente Fakulteta dramskih umjetnosti, a veliki broj njih je našao svoje mjesto u obaveznoj literaturi, od prijemnog ispita i dalje u nastavnim planovima po kojima radimo (Menadžmet: Kultura, marketing, animacija prof. dr Milene Dragićević-Šešić; Istoriju filma Dejvida Kuka). U tom smislu, dostupnost knjiga i važnost njihove kontinuirane produkcije, reizdanja, te dopunjenih publikacija i novih prevoda, u skladu je sa savremenim tokovima koji svakim danom utiču i mijenjaju načine i na koji se umjetnost kreira i konzumira - navodi Mišeljić.

Projekat "Digitalni pogon"

Još jedna aktuelna tema unutar koje "Clio" i Fakultet dramskih umjetnosti iskazuju posebne napore, jeste medijska pismenost.

- Nije neophodno posebno naglašavati zbog čega je ona nužna savremenom trenutku i prostoru u kojem živimo. U tom pravcu, pored brojnih izdanja o produkciji sadržaja, sa jedne, i interpretaciji, sa druge strane, neophodno je sistemski i projektno raditi na unapređenjima. Na taj način, saradnju smo ostvarili i na projektu "Digitalni pogon", a i mnogo je onih koje planiramo u ovoj oblasti.

Od skorijih zajedničkih izdavačkih projekata tu je naslov "Početi iznova: Promena teatarskog sistema uvaženog teatarskog profesionalca" i univerzitetskog profesora Dragana Klaića, koja propituje nove tendencije u produkciji i umjetničkim praksama u pozorištu.

- U narednom periodu pripremamo izdanja i autora i autorki iz Crne Gore, u zajedničkoj ediciji koju brižljivo planiramo već neko vrijeme. "Clio" i FDU sarađuju i na organizovanju kulturnih događaja koji uključuju predavanja, tribine, predstave i druge kulturne manifestacije koje promovišu umjetnost i kulturu u Crnoj Gori i šire. Nedavno smo u okviru Dana kanadskog filma u Herceg Novom, u organizaciji Ambasade Kanade predstavili knjigu "Vek kanadskog filma" Džordža Melnika. Ova knjiga izuzetno aktuelnom metodologijom i stilom čitateljkama i čitaocima približava kanadsku filmsku industriju i stilske tendencije koji oblikuju specifični autorski izrazi, čineći je tako uzorom za razumijevanje složenosti pojma (trans)nacionalnih kinematografija. Čini se da je posebno u evropskom kontekstu izuzetno važno govoriti na tu temu, tako da Melnikova studija posebno komunicira sa našim kinematografskim okvirom - istakla je Mišeljić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 15:33