Плакат изложбе Неле Хасанбеговић / -фото: ЦСУЦГ
05/05/2022 u 16:08 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарајевска умjетница Нела Хасанбеговић излаже у Подгорици

Нела Хасанбеговић овом изложбом обиљежиће двадесет година умjетничке кариjере

Самосталном, ретроспективном изложбом "Говор бjелине" умjетница Нела Хасанбеговић представиће се сјутра увече у 19 часова у Галериjи "Центар" и њоме обиљежити двадесет година умjетничке кариjере.

– Нела Хасанбеговић се кроз своj умjетнички ангажман бави критичким и етичким промишљањем позициjе жене кроз призму традициjе, друштва, улоге, али и времена. Иако jе акценат првобитно на жени, она jе само полазиште за размишљање о ширим поjмовима попут добра и зла, исправног, праведног, о смислу и о универзалним вриjедностима. Дакле, превазилази и саму жену. Мени, као кустоскињи, изузетно су важна проблематизовања традициjе и наслиjеђене културе jер нас само преиспитивање и миjењање лошег воде ка бољем, а као жени, изузетно су ми познати сви окови", записала jе у каталогу коjи прати изложбу кустоскиња Ања Марковић.

Нела Хасанбеговић jе на Академиjи ликовних умjетности у Сараjеву завршила основне и магистарске студиjе ваjарства. Тренутно jе кандидаткиња на докторском студиjу умjетности на Факултету ликовних уметности у Београду, и интердисциплинарном докторском студиjу на Педагошком факултету у Сараjеву. Запослена jе на Академиjи ликовних умjетности у Сараjеву у звању више асистентице на предметима Методика ликовног одгоjа И-ВИ, Методика наставе ликовне умjетности и ликовне културе И-ВИ, и др. Излагала jе на преко 130 међународних и домаћих колективних и 19 самосталних изложби, а њена дjела су уврштена у музеjске и приватне колекциjе. Учесница више симпозиjума, панела, конференциjа, резиденциjалних програма, добитница престижних награда и стипендиjа, те чланица струковних Удружења у БиХ и иноземству. Судjеловала jе у реализациjи више ликовно-едукативних радионица и обjавила неколико чланака.

Посебна подручjа њеног истраживачког интересовања су тродимензионална и интермедиjална умjетност. Њени умjетнички радови су реализирани као инсталациjе, видео радови, фотографиjе и перформанси. њена разнолика умjетничка пракса обиљежена jе концептуалним и провокативним приступом - коjи истражуjе однос између културног памћења и идентитета, рода, простора, архитектуре, надзора и контроле - преточена у дjела коjа пропитуjу значење стварања умjетности, двосмисленост jезика, ограничења и могућности. Двосмислена, изравна те прожета хисториjским, политичким и друштвеним референцама, њена се умjетност никада не суздржава од успостављања критичког односа са мjестима на коjима jе изложена, материjалима од коjих jе направљена, и улогом гледаоца и ствараоца.

Изложбу ће отворити кустоскиња Ања Марковић, а публика ће имати прилику да jе погледа до 31. маjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:43