Vlaović i Timonije / -FOTO: MARKO GARDASEVIC
09/03/2023 u 13:14 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sastanak ministarke Maše Vlaović i ambasadora Francuske Kristijana Timonijea

Najavljeno intenziviranje saradnje u oblasti muzologije i predstavljanje na sajmovima knjiga u Francuskoj

Ministarstvo kulture i medija inteziviraće saradnju sa Francuskom u oblasti kulture, koja će dodatno produbiti i osnažiti tradicionalno prijateljske odnose dvije države.

To je poručeno na sastanku ministarke kulture i medija Maše Vlaović i ambasadora Francuske u Crnoj Gori, Kristijana Timonijea.

Sagovornici su saglasni da je u okviru kulturne saradnje važno kreirati zajedničke aktivnosti koje bi bile odgovor na potrebe publike obije države. Na sastanku je bilo riječi o snaženju međuinstitucionalne saradnje u oblasti likovnog i književnog stvaralaštva putem rezidencijalnih boravaka umjetnika.

Kako je istakla ministarka, habovi u Crnoj Gori stoje na raspolaganju za organizovanje rezidencijalnih boravaka umjetnicima iz Francuske, kao i za realizaciju zajedničkih programa i projekata.

Vlaović i Timonije dobru priliku za inteziviranje saradnje vide i u učešću crnogorskih književnika i izdavačkih kuća na brojnim sajmovima koji se organizuju u francuskim gradovima.

Kada je u pitanju saradnja u oblasti kulturne baštine ona bi se odnosila na stručnu pomoć francuskih eksperata u oblasti konzervacije i restauracije, jer je Crnoj Gori potrebno jačanje već postojećih kadrova i obrazovanje novih u ovim oblastima.

– Od izuzetnog značaja nam je iskustvo koje institucije kulture u Francuskoj imaju kada je u pitanju oblast muzeologije – istakla je Vlaović.

Ministarstvo kulture je u prethodnom periodu podržavalo učešće crnogorskih umjetnika na Jesenjem salonu u Parizu, izdavača na Sajmu knjiga u Parizu, književnika na Festivalu poezije u Setu i drugim referentnim međunarodnim manifestacijama.

Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Francuske potpisan 2011. godine, te da se na osnovu ovog dokumenta planira intenziviranje bilateralne saradnje definisanjem konkretnih aktivnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 19:41