Iz pредставe ”Шћери моја” / -DUSKO MILJANIC
31/03/2023 u 20:53 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Šćeri moja" u Beogradskom dramskom pozorištu: Predstava koјa miјenja sviјest i sviјet

Mirko Vlahović izvođenje u BDP-u posvetio je glumcu Marku Živiću

U Beogradskom dramskom pozorištu izvedena je predstava "Šćeri moja" Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić, u okviru mini festivala "Naši dani". Predstava koja se na kartu više igra već sedmu sezonu u Crnogorskom narodnom pozorištu i koja je višestruko nagrađivana izazvala je nepodijeljeno oduševljenje beogradske publike.

Autorka komada "Šćeri moja" Maja Todorović istakla je u razgovoru nakon izvođenja predstave da je dramu napisala sa 25 godina kada je naišla na podatake o velikom broju žena koje u Crnoj Gori vrše selektivne abortuse.

– Tražila sam ključ i način da se bavim ovom temom koja je i dalje jako važna i aktuelna. Nadam se da i trajanje ove predstave doprinosi mijenjaju svijesti o ovim pitanjima – rekla je Todorović.

Pisac i dramatur Božo Koprivica јe kazao da јe predstava, koјu јe gledao prije nekoliko godina, izdržala probu vremena i da јe tek sad uvidio neke druge njene kvalitete.

– Napraviti od ovoga farsu a postaviti ozbiljna promišljanja koja se tiču tog ženskog pitanja, i preći iz farse u melodramu na kraju, to samo mogu da izvedu majstori, i to glumački majstori – istakao јe Koprivica i naglasio da јe Mirko Vlahović pokazao koliko je veliki glumac.

Rediteljka Ana Vukotić naglasila je da je motiv za rad na ovoj predstavi i nešto što je pokretalo tokom čitavog procesa rada zapitanost šta bi se desilo da je kralj Nikola donio odluku da Zorka bude vladarka, koliko bi naša istorija, istorija ovih prostora bila drugačija. Vukotić je izrazila zadovoljstvo što predstava traje već sedam sezona i van matične scene izaziva interesovanje i razumijevanje publike.
– Sada prvi put igramo u Beogradu i čujemo kako publika reaguje na ove teme koje su vrlo angažovane a ženske, što je zanimljivo, koliko se mi "miješamo" u politiku, koliko smo aktivne i koliko aktivno promišljamo svijet – kazala je Đukić.

Glumac Mirko Vlahović istakao je da sa istim zadovoljstvom igra ulogu knjaza Nikole već sedam godina, a izvođenje u BDP-u posvetio je glumcu Marku Živiću.

Predstavljanje CNP-a publici Beogradskog dramskog pozorišta završeno јe predstavom "Bladi mun" Ane Đorđević.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:15