Rad Darka Vučkovića / -FOTO: DUšKO MILJANIć
07/07/2023 u 13:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skulpture, crteži i slike Darka Vučkovića

Samostalna izložba skulptura, crteža i slika umjetnika Darka Vučkovića biće otvorean u subotu, 8. јula, u 20.30 časova u Spomen-domu "Stefan Mitrov Ljubiša". Izložbu će otvoriti Dijana Lazović, akademska slikarka iz Budve. Kustos izožbe je Đorđije – Bato Boljević. Organizator izložbe јe JU Muzeji i galerije Budve.

image

Plakat za izložbu (FOTO: MUZEJI I GALERIJA BUDVA)

- (FOTO: MUZEJI I GALERIJA BUDVA)

– Prikazani eksponati su rezultat višegodišnjeg istraživanja tehnika i materijala u oblasti gline i mogućnosti njene obrade. Za razliku od procesa nastanka tih formi koji su spontani, intuitivni i neskloni racionalnim tumačenjima, tehnike u kojima su radovi realizovani su jasno definisane, kako u svojoj izvedbi tako i u filozofiji koja stoji iza njih.

image

Darko Vučković

-privatna arhiva

Skulpture su nastale kao spoj različitih vrsta gline i različitih procesa kojima je ista podvrgnuta. Raku, kao drevna i značajna tehnika je primijenjena parcijalno ili u cjelosti na svakoj od njih. To uvijek podrazumijeva veći broj pečenja u različitim tipovima peći. Za realizaciju je bilo neophodno uvođenje peći na drva, replike tradicionalne japanske Anagama peći u umanjenoj formi, uz pomoć koje je moguće dostizanje visokih temperatura, a zatim naglo hlađenje komada u posebnoj komori - zapisao јe Vučković, između ostalog u tekstu kataloga.
Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:20