Детаљ са изложбе / -светлана ћетковић
18/10/2023 u 10:37 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skulpture Luke Tomanovića u galeriji CANU: Vizuelna i duhovna svečanost

Djelo Luke Tomanovića pripada antologijskim vrijednostima savremene crnogorske likovne umjetnosti, kazala je Zeković

Izložbu vajarskih radova Luke Tomanovića, koju je priredio istoričar umjetnosti Bogdan Musović, jedan od najboljih poznavalaca stvaralaštva velikana skulpture, otvorena je u galeriji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti..

Postavku je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Izložbu koju čine radovi iz fundusa iz Tomanovićevog ateljea u Ulici Prve Bokeške brigade u Herceg Novom i Muzeja i galerija Podgorice, predstavlja Tomanovića kao svestranog vajara koji je radio u drvetu i kamenu, podjednako uspješnog u apstraktnoj i reljefnoj skulpturi.

Djelo Luke Tomanovića pripada antologijskim vrijednostima savremene crnogorske likovne umjetnosti, kazala je Zeković, a njegov rad, kao i stvaralaštvo crnogorskih vajara prve polovine XX vijeka, karakteriše izraziti lirski intimizam.

- Tomanovićev opus se izdvaja po istančanom senzibilitetu, personalnosti izuzetne ljudske topline i emotivne tankoćutosti koji će na navedenim psihološkim premisama formirati harmonijski modus svog djela - istakla je Zeković..

Kod Tomanovića, aktivnog učesnika NOB-a, izazovi vremena su umnogome izraz umjetnikovih iskrenih emocija, što je posebno vidljivo u njegovoj spomeničkoj skulpturi, rekla je istoričarka umjetnosti, i podsjetila da je poznati vajar autor nekoliko značajnih spomenika, među kojima je skulptura "Bezmetković" u Herceg Novi iz 1954, kao i najpoznatija bez sumnje - spomenik u Pivi, u Dolima.

- Likovni opus "koji nije ni čista priroda ni čisti duh" uvaženog vajara, akademika Luke Tomanovića prezentovan u galeriji CANU, predstavlja vizuelnu i duhovnu svečanost koja nas podsjeća da humane vrijednosti, emotivna suptilnost, kreativno majstorstvo predstavljaju neprolazne vrijednosti na kojima se temelji crnogorska savremena umjetnost - zaključila je Zeković.

Ova izložba, uz koju je promovisana i monografija o vajaru rođenom u Lepetanima 1909, organizovana je u čast 31 godine od Tomanovićeve smrti.

Tomanović je završio na Cetinju je Učiteljsku školu, do rata službovao je u Hercegovini. Učesnik je NOB-a, a neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula. Godine 1952. diplomirao je na beogradskoj Akademiju primenjenih umetnosti, jedno vrijeme bio je direktor glasovite Umjetničke škole u Herceg Novom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:15