Sa sjednice Skupštine guslara / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
05/09/2022 u 10:51 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Skupština guslara Crne Gore: Samo jedinstvo može sačuvati gusle i epsko pjesništvo

Čeka nas prilično složen posao u afirmaciji gusala i narodnog pjesništva, ali se čvrsto uvjeren da ćemo u tome uspjeti, izjavio je predsjednik Saveza guslara Crne Gore Stevan Mišo Popović

Guslama u Crnoj Gori predstoji lijepa budućnost. I guslarima i epskoj poeziji, zaključak je skupštine Saveza guslara Crne Gore koja je održana u Nikšiću i sa koje je poslata poruka da samo jedinstvo guslara može sačuvati ovaj drevni instrument i epsko pjesništvo u Crnoj Gori. U Savezu je trenutno deset guslarskih društava iz cijele Crne Gore, a njegovi čelnici nadaju se da će taj broj u budućnosti biti veći.

-Nama ne trebaju nam podjele već pobjede. U naš savez su dobrodošli svi oni kojima su gusle i epska poezija na prvom mestu. Ovdje nema mjesta politici, već narodnoj epici i tradiciji. Čeka nas prilično složen posao u afirmaciji gusala i narodnog pjesništva, ali se čvrsto uvjeren da ćemo u tome uspeti. Iako su gusle u jednom trenutku zaćutale, one su opet progovorile i već su glasne, daleko se čuju. To nas raduje. I zato očekujemo pomoć države i crnogorskih opština jer je to svima u interesu, izjavio je predsjednik Saveza guslara Crne Gore Stevan Mišo Popović, višestruki šampion.

Sličnog mišljenja je i predsednik Skupštine Saveza guslara Crne Gore Milan Vujović.

- Naš savez, uprkos brojnim teškoćama, u prošlim  vremenima postao je prepoznatljiv po sjajim sjajnim organizacijama brojnih festivala i guslarskih revija. Iz naše škole gusala izašli su vrhunski guslari što nas posebno raduje. Gusle su sveti instrument i uz njih se pjevalo u radostima i tugama, u miru i u ratu. Predstoje nam ljepši dani. Radujem se jedinstvu članova skupštine da istrajemo u ovoj borbi, kaže Vujović, odajući veliku zahvalnost Opštinskoj organizaciji Crvnog krsta Nikšića koja im je omogućila da u njihovim prostorijama održe skupštinu Saveza.

Članovi ovog Saveza su sve velika guslarska imena poput Stevana Miša Popovića, Milana Vujovića, Rajka Žižiča,  Stojana Šipčića, Đura Krsmanovića, Miša Kuburovića i mnogih drugih.

foto i video: Željko Šapurić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:47