Проф. Милена Ђукановић / -ФОТО: УНИВЕРЗИТЕТ ЦРНЕ ГОРЕ
08/03/2023 u 10:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Snovi štampani u 3D

Posebno zanimljive cjeline predstavljaju kolekcije "Kragne" i "Ekscentrični um", navodi u uvodnom dijelu kataloga ove izložbe teoretičarka savremene umjetnosti mr Selma Đečević, koja za "Ekscentrični um" kaže da je sinteza dva načela nauke i umjetnosti, "kruna bremenita skulptorskim svojstvima"

Izložba "3D štampani snovi", čiji je autor vanredna profesorka Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Milena Đukanović, biće otvorena u Kuslevovoj kući, u petak, 10. marta, u 18 časova. Izložbu, koјa јe spoј nauke, umјetnosti i mode, otvoriće princ Nikola Petrović Njegoš.

Dr Đukanović je realizovala ovu izložbu u saradnji sa Veronikom Jovanović, Nedom Jovanović i Anđelom Nikolić, a biće otvorena do 14. marta.

Postavka izložbe јe svojevrstan presjek estetskih i tehnoloških dostignuća, te korelira sa kulturnom tradicijom Crne Gore i njenim vrijednostima, sa modom, kao i sa funkcionalnim predmetima koji su u službi kognitivnog razvoja.

Na izložbi su prikazani predmeti koji imaju svoju upotrebnu vrijednost i koji se mogu podijeliti u šest cjelina (kolekcija), koje su nastajale u prethodne tri godine. Riječ je o kolekcijima "Ekscentrični um" (2023), "Kragne" (2023), "Crnogorski perperi" (2022), "3D štampane igračke" (2022), "Blagosloveni prirodom" (2021) i "3D štampane leptir mašne" (2020).

Posebno zanimljive cjeline predstavljaju kolekcije "Kragne" i "Ekscentrični um", navodi u uvodnom dijelu kataloga ove izložbe teoretičarka savremene umjetnosti mr Selma Đečević, koja za "Ekscentrični um" kaže da je sinteza dva načela nauke i umjetnosti, "kruna bremenita skulptorskim svojstvima".

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 16:25