Ђулија Пелингу Хоџа на сцени КИЦ-а / -фото: Срђан Бољевић
16/04/2022 u 13:11 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сопран Ђулија Пелингу Хоџа: Пуни су ми срце и душа кад сам на сцени и кад пјевам

Ђулиjа Пелингу Хоџа приредила је први соло концерт у Подгорици који је назвала "Вече романтизма". Поред романтичарског репертоара и оперских арија Улцињанка је извела и неколико народних мелодија

Сопран Ђулиjа Пелингу Хоџа приредила је први соло концерт у Подгорици који је назвала "Вече романтизма". Наша оперска пјевачица и професорка у Музичкој школи у Улцињу представила се публици композицијама Милана Пребанде ("Низ Башћу"), Антоњина Дворжака ("Русалка"), Ђакома Пучиниjа ("Tu che di gel sei cinta - Турандот"), Сергеjа Рахмањинова ("Vocalise") и Родолфа Фалвоа ("Dicitencello vuje"), затим Лехара, Вердија, Пучинија. Поред романтичарског репертоара и оперских арија Улцињанка је извела и неколико народних мелодија.

– Покушала сам да окупим све, или готово све композиторе романтизма. Надам се да је публика уживала. Обожавам композиторе као што је Верди, Пучини, Лехар, Штраус. Њихове композиције и музика романтизма дају више простора за осјећања, ритам, играње на сцени. Другачије је од Моцарта и у музике барока, која је поприлично ограничена и не пружа толико слободе. У романтизму музика постаје ближа људима свих слојева, не само аристократији. То даје посебност музици романтичарске епохе – каже она.

Педагогија је подједнако важна за ову оперску пјевачицу, али, каже, њен избор је да се подједнако доказује и на сцени.

– Не бих могла да живим без сцене. Обожавам сцену. Пуни су ми срце и душа кад сам на сцени и кад пјевам. Наравно, дјеца која желе да се баве музиком и опером увијек вам нуде нешто. Иако смо ми професионалци, ми учимо од дјеце. Желим да будем примјер младима, да наставе мојим стопама и да једног дана буду и бољи и успјешнији – навела је она.

Ђулију Пелингу Хоџа на њеном првом солистичком наступу у главном граду пратила је на клавиру Фатиме Бузуку. То је посебан угођај за Ђулију, јер, како је подсјетила, Фатиме Бузуку, сада директорка Музичке школе у Улцињу, некад је била њен музички педагог. Као домаћин на сцени КИЦ-а "Будо Томовић" Пелингу Хоџа је угостила хармоникаша Јоза Јаковића, иначе њеног колегу из улцињске музичке школе.

На свом првом представљању у Подгорици имала је, каже, праву и несебичну помоћ свих запослених у КИЦ-у. То јој је помогло да се усредсреди на наступ на којем је показала и свој богат глас и глумачке способности.

– Сцена, наравно, увијек донесе и мало треме, али то је позитивна трема. Уживала сам. Драго ми је због овог концерта и надам се да ћу опет овдје пјевати, јер подгоричка публика, иако је било мало, разумије и воли класичну музику – казала је она и изразила наду да ће сљедећи пут доћи и ђаци, као млади људи који желе да се баве музиком.

Најљепши поклон

Након двије сушне године што се тиче наступа Ђулија Пелингу Хоџа планира концерте на Улцињској љетњој сцени. Чека позиве и за остале наше љетње сцене, и како каже, има репертоар који је вриједно спремала протеклих година.

– Није било много наступа због короне, али покушала сам да останем у форми радећи са проф. Мерзиз из Њемачке. Било је планова и за оперу, али све је то због пандемије одложено за боља времена. Но, прошла година ми је у животу једна од најбољих, јер сам добила кћеркицу. Она је да тако кажем, најљепши поклон короне – казала је она и изразила увјерење да ће наступа бити јер је музички живот почео да се враћа уобичајеном ритму.

Она сматра да оперски пјевач и умјетник мора стално да се усавршава и учи, што она чини радећи са професорицом из Њемачке Каролине Мерзиз.

– Сматрам да ми пјевачи морамо стално да учимо и имамо учитеља, неког ко нас чује. Јер ми се навикнемо да себе слушамо и често мислимло да смо добри, али увијек треба неко други, неко бољи, да нас чује, јер увијек се нађе нешто што може боље – објаснила је, додајући да ће и даље наставити да се усавршава са Мерзиз.

Ђулија Пелингу Хоџа наступиће 22. априла и пред публиком у Тузима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:58