Scena iz predstave / -FOTO: IGOR MOTL
10/07/2023 u 11:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Specifičnosti balkanskog mentaliteta

Težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sjećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu - rekao je Misirača

Pozorišni segment festivala "Grad teatar" nastavlja se u utorak, 11. jula, na sceni Između crkava, izvođenjem predstave "Jugoslavija, moja dežela". Izvođenje poćinje u 21 čas. Predstava je produkcija Gledališča Koper Teatro Capodistria, Pozorišta Prijedor i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung. Predstava "Jugoslavija, moja dežela" nastala je po istoimenom romanu Gorana Vojinovića, u dramatizaciji Ivana Velisavljevića i Aleksandra Novakovića, a u režiji Marka Misirače.

Pored Misirače, Velisavljevića i Novakovića, dramaturga, autorski tim čine i Dragana Purković Macan, scenografkinja, Jelena Vidović, kostimografkinja, Petar Bilbija, kompozitor i video dizajn i Marija Milenković koja je bila zadužena za scenski pokret.

U predstavi igraju: Blaž Popovski, Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić,Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Lea Cok, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević.

image

PLAKAT PREDSTAVE

-FOTO: GRAD TEATAR

Reditelj Marko Misirača je o rekao da se u komadu obrađuje odnos očeva i sinova, odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne teme, koje je i svetska književnost obradila na mnogo načina.

– Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umijemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance djeluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu. Folklor Jugoslavije je svakako prisutan u predstavi, tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vrijeme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sjećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu - rekao je Misirača u jednom nedavno intervjuu.

Predstava je na festivalu "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima dobila nagradu za najbolju predstavu u celini, a glumac Boris Šavija koji igra oca Nedeljka nagrađen je za najbolju mušku ulogu.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:59