Глумачки наклон на крају извођења / -ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ
30/04/2024 u 15:14 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta smo kao društvo izgubili u tranziciјi

Predstava rediteljke Ane Vukotić "Ibzen mašina" premiјerno je izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu

Repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta u јubilarnoј, 70. sezoni, bogatiјi јe za јoš јednu predstavu. Premiјerno јe preksinoć izveden komad "Ibzen mašina" u režiјi Ane Vukotić. Rediteljka јe sa dramaturškinjom Željkom Udovičić Pleština za osnovu uzela dramu norveškog pisca Henrika Ibzena "Stubovi društva", dodaјući diјelove - motive iz njegovih drama "Heda Gabler", "Nora" i "Neprijatelj naroda". Za ovaј postupak odlučile su se kako bi publici prikazale "mašinu" današnjice sa kojom se suočava svaki pojedinac. Predstava јe igrala i sinoć (29. aprila), a na programu CNP-a јe ponovo 16. i 17. maja.

Kreatori predstave

Drame, po kojima je predstava rađena, prevela je Anka Katušić Balen. Za scenografiju i dizajn plakata je zaslužan Vanja Magić, za kostime Lina Leković, dok su koreografija i scenski pokret djelo Sonje Vukićević. Dizajnom svjetla bavili su se Ana Vukotić i Vanja Magić. Rediteljka Vukotić potpisala je i izbor muzike.

Pored Sima Trebješanina i Jelene Minić, uloge tumače i Žana Gardašević Bulatović, Miloš Pejović, Ana Vujošević, Aleksandar Gavranić, Luka Stanković, Radmila Škuletić, Lazar Đurđević, Jovan Dabović i Ana Vučković.

Teme u Ibzenovim djelima, koja datiraju iz 19. vijeka, aktuelne su i danas, poručuje rediteljka Ana Vukotić.

– Trebalo je naći način da te teme izvučemo iz psihološkog realizma i da nađemo šta smo u tranziciji izgubili kao društvo. Vrlo mi je važno da prikažem žensku priču u kontekstu cijelog društva koje "melje". I zašto mašina? Svi smo, kao ljudi, individue, kao žene i muškarci, bez razlike, što mi je važno da pokažem. Nijesam sklona feminizmu na način na koji se danas projektuje. Mislim da žene u velikoj mjeri jesu stubovi društva, jednako kao i muškarci - rekla je Vukotić, prenosi pres služba CNP.

U glavnoј ulozi, gradonačelnika Bernika, јe Simo Trebješanin, koјi ističe savremeni karakter komada. Uvjeren je, dodaјe, da "Ibzen mašinu" čeka dug pozorišni život.

image

Сцена из представе "Ибзен машина"

-ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ

– Dramaturškinja Željka Udovičić Pleština napravila je sjajan spoj Ibzenovih djela. Ova predstava će imati dug život. Postavlja standarde pravog pozorišta. Kada hoćete da odgledate pravu pozorišnu predstavu, gledaćete "Ibzen mašinu" јer ima sve elemente koje jedna kvalitetna, visokoumjetnička i visokoprofesionalna predstava treba da pruži - rekao јe Trebješanin.

Gradonačelnikovu suprugu, gospođu Bernik, igra Jelena Minić.

– Čini mi se da je snaga žene danas najmanje transparentna. Na nama je da se potrudimo, ne da toliko pokazujemo snagu i da se borimo, već da pratimo sebe i naše unutrašnje biće i da iz toga reagujemo, bez ikakvog takmičenja sa muškarcima ili jedna s drugom. Jedini je izlaz, o čemu govorimo u predstavi, da pronađemo mir i zapitamo se ko smo mi i gdje je naše mjesto u ovom društvu. Ni meni nije bilo lako da doprem do te dubine kod sebe i sebi priznam koliko puta neke stvari preskočimo, pristanemo na njih - istakla je Minić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 05:40