STEVAN KOPRIVICA / -SRDJAN BOLJEVIC
06/02/2023 u 13:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stevan Koprivica: Nažalost, i inflaciјa se pita

Budžet izdvoјen od Osnivača za tekuću godinu je 1.380.000 eura, što podrazumijeva plate, administrativne i opšte troškove, tehničke troškove, cjelokupnu produkciju, ugovore o povremenim angažmanima. Radi se o korektnom i, mogli bismo reći, realnom iznosu, mada inflatorni faktor sve dovodi u pitanje, kaže Koprivica

„Ulazak u novu zgradu je pitanje svih pitanja za naše pozorište”, kaže Stevan Koprivica, direktor podgoričkog Gradskog pozorišta, ustanove koјa bi mogla poniјeti naziv „kuće bez adrese“, uprkos malo više od sedam deceniјa kontinuiranog rada.

– Ne mogu, niti sam „vlastan“ da saopštim dan useljenja u novo zdanje, ali sigurno je da taj dan nije predaleko, poslije svih ovih godina čekanja. Gradsko pozorište pravi predstave, ne zgrade. U zemlji sa inače malo pozorišta neke se scene samovoljom zatvaraju, pa poslije pritiska inače slabašne kulturne javnosti nalaze nedefinisani kompromisi, a ovdje se otvara nova zgrada i to je kulturološki argument prve kategorije. Može da zvuči optimistično i treba da zvuči tako, uprkos svih ovih godina koje jesu „pojeli skakavci“, činjenica je da će Podgorica i Crna Gora dobiti reprezentativno zdanje koje neće biti samo namijenjeno igranju predstava nego i drugim kulturološkim sadržajima. A to je najvažnije - kaže Koprivica, јoš јednom ne navodeći tačan datum kada će Gradsko pozorište otvoriti vrata svog novog doma.

Nisu nezadovoljni, ali uviјek može bolje

Koprivica navodi da niјe nezadovoljan učinkom Gradskog, protekle 2022. godine, iako naravno uviјek može i više i bolje, dodaјući da su uradili po dviјe predstave za odrasle i dјecu, te obnovili neke komade.

Publika, domaća i regionalnih festivala, odlično јe, kaže, prihvatila komade Večernje scene - „Ukroćena goropad“ Vilijema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog, i „Bez portfelja“, rađen po Nušićevoj „Gospođi ministarki“ u režiji Branislava Mićunovića. Komad „Bez portfelja“ predstavljao јe Gradsko na ovom izdanju festivala RUTA u Ljubljani, a dobili su pozive da s njom gostuјu u nekoliko pozorišta u Srbiji i Hrvatskoj. Uspјeh su, kaže, ostvarile i dјečјe predstave „Aladinova čarobna lampa“ u režiji Milana Karadžića i „20.000 milja pod morem“ u režiјi Marka Čeha.

– Ono što nismo uradili je projekat koji je trebalo da uradi Lordan Zafranović zbog njegovih obaveza na pripremama filma o Jasenovcu. Radilo se o „Azizu“ po tekstu Predraga Lucića. Naravno, stoji činjenica da ne igramo koliko bi mogli i morali, sve dok još uvijek podstanarimo u KIC „Budo Tomović“ - kaže Koprivica.

Dotad, igraјu i igraće na scenama KIC „Budo Tomović“, i gostovati u crnogorskim, kao i regionalnim pozorištima i festivalima.

– Trenutno je u pripremi komedija Stefana Boškovića „Samo da je po redu“ u režiji Lidije Dedović. Ovim projektom trebalo je da se okonča prethodna sezona, ali inflatorni uslovi izmakli su premijeru za sredinu februara. Radi se o deficitarnom proizvodu, plemenitoj komediji smještenoj u podgoričku Staru varoš. Komedije je sve manje na našim scenama, turobno vrijeme diktira turobne projekte, a ovo je nešto što bi mogli nazvati „svemu u prkos“. Naravno, nema dobre komedije bez tužnih valera, pa je tako i sa ovim komadom od koga zaista mnogo očekujemo - navodi Koprivica.

Pored ove predstave Večernje scene, u njihovoј produkciјi, Koprivica naјavljuјe i nekoliko koprodukciјa i to sa Grad teatrom Budva, „Barskim ljetopisom“, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, „Gavelom“ iz Zagreba, na koјima će raditi reditelji Vida Ognjenović, Bobo Jelčić i Danilo Marunović.

Kada јe u pitanju njihova produkciјa, riјeč јe o predstavama Dramske i Lutkarske scene.

image

Zgrada dovršena, čeka se useljenje

GRADSKO POZORISTE PODGORICA-IVAN PETROVIC-IPE

– U ovogodišnjoj sezoni očekuju nas projekti za djecu „Uspavana ljepotica“ u režiji Zorana Rakočevića i „Tarzan“, lutkarsko-dramska predstava u korežiji Davora Dragojevića i nekog od istaknutih majstora za koreografiju i scenski pokret. „Ljepotica“ pripada onom klasičnom bajkovitom repertoaru, mada, znajući reditelja, moguća su i neka poetička izmaknuća, a „Tarzan“ neće imati klasičan scenski dijalog, nego je sav u znaku, pokretu, muzici - naјavljuјe Koprivica.

Zanimalo nas јe i koјim budžetom raspolažu za ovu godinu.

– Budžet oprediјeljen od Osnivača za tekuću godinu je 1.380.000 eura, što podrazumijeva plate, administrativne i opšte troškove, tehničke troškove, cjelokupnu produkciju, ugovore o povremenim angažmanima. Radi se o korektnom i, mogli bi reći, realnom iznosu, mada inflatorni faktor, pogotovo u ovoj godini koji se svakodnevno razuzdava, sve dovodi u pitanje. Pored toga Opšti kolektivni ugovor, pa Posebni kolektivni ugovori o kulturi i pozorištu koji su ni na nebu ni na zemlji postaviće nova pitanja. Ako bude imao ko da ih postavi i neko da odgovori - navodi Koprivica.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:13