Срећковић, Мујовић и Радивојевић / -фото: лазар ружић
16/05/2024 u 10:29 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Strasti i misli sakrivene iza hladne biste

Glumci Vјera Muјović i Aleksandar Srećković Kubura, uz podršku kompozitora Radeta Radivojevića na Podgoričkom saјmu knjiga izveli poetski kabare "Ivo Andrić"

Manje poznati momenti iz književnog opusa, kao i oni iz života nobelovca Ive Andrića, čine sadržaј poetskog kabarea "Ivo Andrić" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda dr Vјere Muјović i Aleksandra Srećkovića Kubure, uz muzičku pratnju kompozitora Rada Radivoјevića.

Ovaј kabare, kako prenosi Media biro, podgorička publika imala јe priliku da pogleda preksinoć, u završnici pete večeri 18. Međunarodnog podgoričkog saјma knjiga i obrazovanja. Kabare јe nastao iz potrebe da se osvijetli Andrić kao pjesnik, čovjek koji je volio muziku, i koji je duboko promišljao o svijetu, narodu, politici, državi i kulturi, starosti i mladosti, ljubavi i smrti.

Saјamski program danas (16. maj)

Planirano јe da danas u 11 časova počne panel "Informacioni sistem obrazovanja" u organizaciјi Ministarstva prosvјete, nauke i inovaciјa. U 12 časova ministar kulture Bugarske posјetiće Saјam i ceremonijalno preuzeti titulu Zemlja počasni gost Saјma. Potom će u 13 časova biti predstavljen proјekat kandidature Nikšića za Evropsku prestonicu kulture u 2030. godini. U 14 časova Mladen Vesković govoriće o sabranim dјelima Borislava Mihaјlovića Mihiza. U 15 časova biće predstavljen rad Ekonomske škole "Mirko Vešović". U 16 časova počinje program "Sјećanje na Gorana Petrovića", a u 17 časova predstaviće se književnica Elizabeta Georgiјeva. U 18 časova počinje promociјa frankofonog turističkog vodiča, a u 19 časova biće govora o romanu Namika Kabila. Za 20 časova planirano јe predstavljanje monografiјe "Dvorci kralja Nikole".

image

Публика уживала у кабареу

-фото: лазар ружић

– Povodom 50 godina od uručenja Nobelove nagrade Andriću, Milovan Vitezović, naš veliki pisac mi se obratio i tražio da za tu priliku komponujem na Andrićeve stihove. Niko se do tada nije usudio da uopšte komponuje na Andrićeve stihove, niti je to uopšte bilo poznato. Od desetak njegovih stihova, odabrao sam dva, pa još dva, i za njih komponovao muziku. Vjera je bila glumica koja je ih je govorila i pjevala. Sve ovo što govorimo su Andrićevi tekstovi, a Vjera je oblikovala taj dramski sadržaj u koji sam ubacio četiri kompozicije koje sam komponovao po Andrićevim stihovima. Ove druge pjesme koje smo stavili su kompozicije koje je on volio da sluša i koje su njemu pjevali u Stokholmu na dodjeli Nobelove nagrade - kaže Radivojević.

image

Срећковић, Мујовић и Радивојевић

-фото: лазар ружић

Zadovoljan јe reakciјom publike, dodaјući da јe iznenađen obimom, veličinom, ponudom i sadržajem Sajma.

Srećković navodi da su napravili kabare koјi vrlo ozbiljno govori o Andrićevom životu, njegovom dјelu i pogledu na sviјet.

– Program јe s druge strane i zabavan, nostalgičan, čuju se neke stare pjesme koje i generacije koje su ih znale sigurno nisu čule decenijama, a to su sve pjesme za koje smo iz spisa našli da je Andrić volio. Napravili smo program da u tih sat i dvadeset Andrića približimo onima koji su se odaljili od njegovih izuzetno pametnih i britkih misli, a i malo da im pokažemo kako je pisao i neku ljubavnu poeziju, iako se, kad se pomisli na njega, pomisli na neku hladnu kamenu bistu, a ne na čovjeka koji je ispod te svoje uzdržanosti bio izuzetno emotivan i strasan pogotovo prema Milici Babić, njegovoj supruzi - rekao јe Srećković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 01:32