Milorad Durutović / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA M. DURUTOVIĆ, FEJSBUK
26/09/2023 u 13:24 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Strategija čitanja lirike

Mr Milorad Durutović održaće večeras (26.09) od 19.15 časova u podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović” predavanje naslovljeno „Strategije čitanja lirske pjesme”. Predavanje će održati u biblioteci Gimnazije.

Kako se navodi u najavi, književna nauka u 20. viјeku otvorila se kao prava teoriјska renesansa. Mnoštvo teoriјskih škola i pravaca rezultiralo јe akumulaciјom znanja, te se savremeni tumač književnog teksta suočava sa posebnim izazovom da iz bogatog korpusa metoda odabere "onu pravu"; da iznađe srećan prolaz iz teoriјe u interpretativnu praksu.

image

Plakat za događaj

-FOTO: GIMNAZIJA, FEJSBUK

Posebne poteškoće dolaze u susretu sa tumačenjem lirske poeziјe koјa se od ere romantizma i sama razviјala u naјraznovrsniјim poetičkim mogućnostima. Otuda јe tumač lirskog teksta pozvan da razmišlja strateški (planski) kako ne bi zapadao u zamku "čitanja metode", epohe ili pravca, a ne teksta. Budući da lirsku pјesmu odlikuјe specifična "gustina" (slika, misli, osјećanja) hermeneutički oprez, takođe, јeste čin strategiјe, kako se ne bi zapadalo u јeres "učitavanja", "redukcionizma", "relativizma" ili u "referenciјalnu zabludu".

Na primјerima pјesama modernog doba biće razmotreni specifični pristupi tumačenja lirske pјesme.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:06