Марија Ракитић и Анђела Мршуља / -С.Ћ.
13/02/2022 u 00:44 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стрит арт у Подгорици: Од запуштених простора до урбаних галериjа

Веома је битно да је умјетност изашла из четири зида и постала слободна и доступна свима, поручила је чланица групе"Кунстлер" Анђела Мршуља

У организациjи Секретариjата за културу и спорт и Канцелариjе за младе почео jе дводневни едукативни програм "Од запуштених простора до урбаних галериjа: Умjетност стрит арта у Подгорици". Уводно предавање о почецима уличне умjетности у свиjету "Street Art (r)Evolution: Умjетност (у)лице" одржао jе графички дизајнер и фотограф Дамир Мурсељевић. Он је кроз броjне примjере стрит арта у европским и свjетским градовима, уз аудио и видео презентациjу, публици предочио почетке ове умјетничке форме који се везује за културу хип-хопа, али коријене вуче из много ранијих епоха.

– Осим тренда, оно што чини стрит арт је важна чињеница да ова умјетност носи поруку, да обавијести или наведе на размишљање – објаснио је Мурсељевић суштину стрит арта.

Умјетност изашла из четири зида

Током друге вечери овог програма публика је имала прилику да се сусретне са неким умјетницима који стварају на све живљој стрит арт сцени главног града.

Стрит артом се бави због хип хоп културе, каже Марија Ракитић, која је дио женског трија "Кунстлер", коjи jош чине Даниjела Дармановић Махмутовић и Анђела Мршуља. Да у њеном ангажману има бунта, говори њена опаска да су жене кроз умјетност биле потцијењене, да 85 слика на свијету има нага женска тијела, а да је у свијету само пет одсто умјетница.

– Веома је битно да је умјетност изашла из четири зида и постала слободна и доступна свима. То је оно чиме се водимо – објаснила је Мршуља.

Сликарка Хајдана Костић каже "да би вољела да слика велике слике и да их поставља на улице".

– Мотивишу ме сиви простори којих у Подгорици има много. Сматрам да би овај град могао да врви од боја и да блиста захваљујући стрит арту – сматра она.

Осим хип-хоп култури, стрит арт је близак и поп арту, навео је Мурсељевић, који је ово вече искористио и да подсјети на примјере овог умјетничког жанра и код нас.

image

Хајдана Костић

-С.Ћ.

Илустратор и сликар Стефан Бошковић сматра да јавни простор може да се искористи много боље за све умјетности, а не само стрит арт и да Подгорица има прилику да искористи ту шансу.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:14