Проф. Радовановић са студентима у Кикинди / -ФОТО:ЦЛПУ "TERRA"
18/05/2022 u 13:31 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студентски камп за младе вајаре

Наставак међународне сарадње цетињског ФЛУ и Центра за ликовну и примењену уметност "Terra" из Кикинде

Студенти вајарства цетињског Факултета ликовних умјетности и ове године, од 9. до 19. маја, боравили су у Кикинди, у Центру за ликовну и примењену уметност "Terra". На тај начин потврђена је након 15 година паузе наново успостављена сарадња цетињског ФЛУ са "Тером".

Поред студената цетињског ФЛУ, у овом периоду у радионицама израде скулптура у теракоти, учестовале су и њихове колеге са ликовних академиjа из Београда и Новог Сада, наводи доц. др Ивана Радовановић, и сама вајарка. Они су радили у оквиру програма "Студентски камп `Terra`". У оквиру овог пројекта, децениjама уназад, атеље "Тера" својеврсна је наставна база многим студентима и њиховим професорима из Србиjе и иностранства при чему се посебно истиче педагошка активност и сарадња са академиjама и умјетничким факултетима из окружења - Београд, Нови Сад, Темишвар, Цетиње.

Ове године са цетињског факултета учествовали су студенти мастер студија Ксениjа Борозан, Никола Балевић, Сара Петровић, Александра Арнаутовић, Милица Лакићевић, Драгана Петковић, Жељка Песторић и Мато Уљаревић. Они су похађали вајарске мастеркласове код вајара мр Слободана Коjића, Радовановићеве, проф. Здравка Jоксимовића, Николе Мацуре и Александра Бунчића.

Поред студената цетињског ФЛУ, у овом периоду у радионицама израде скулптура у теракоти, учестовале су и њихове колеге са ликовних академиjа из Београда и Новог Сада

Студенти су такође партиципирали као едукатори у дечjим радионицама организованим у оквиру програма "Европска ноћ музеjа" у Музеjу "Terra" 14. маjа.

Студентски радови настали на овогодишњоj радионици ће на jесен бити презентовани jавности у Галериjи "Terra" у Кикинди, а након тога у подгоричким Музеjима и галериjама. Поред студентских радова, биће представљени и програми у организациjи ЦЛПУ "Terra" те потенциjали и значаj будућих заjедничких проjеката.

Студенти су у Кикинди боравили на иницијативу ваjарског одсјека ФЛУ, уз подршку Универзитета Црне Горе, Приjестонице Цетиње и Туристичке организациjе Цетиње.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:31