Plakat za večerašnju izložbu u KIC ”Zeta” / -PRIVATNA ARHIVA G. ŠĆEKIĆA
06/12/2023 u 10:36 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stvarnost prenesena u karikaturu

„Goran Šćekić na pitanje iz čega i dan danas crpi inspiraciju za karikature, obično kaže: "Svaki potez u Crnoj Gori je karikatura!”, stoji u najavi za večerašnju izložbu u KIC „Zeta”

Samostalna izložba karikaturiste Gorana Šćekića biće otvorena večeras u 19 časova u KIC „Zeta” u Golubovcima. Otvaranje izložbe Gorana Šćekića, koji od 1999. godine svakodnevno objavljuje karikature u Dnevnim novinama „Dan”, biće upriličeno u maloj sali KIC „Zeta”.

Goran Šćekić bavi se karikaturom od 1992. godine, kada objavljuje prvi rad u "Pobjedi", tada jedinom dnevnom listu u Crnoj Gori. Potom se njegova ostvarenja pojavljuju u brojnim listovima i časopisima.

Može se reći a je Šćekić „najtiražniji karikaturista” u Crnoj Gori, jer je dosad objavio preko 14.000 karikatura i preko 400 stripova.

– Kroz njegove prepoznatljive karikature koje gledamo već decenijama po novinama i časopisima, dominantno sa tematikom iz političkog života Crne Gore, pronalazimo stvarnost u kojoj živimo. Goran Šćekić na pitanje iz čega i dan danas crpi inspiraciju za karikature, obično kaže: "Svaki potez u Crnoj Gori je karikatura!" - stoji u najavi za ovu izložbu.

Pored karikature i stripa Šćekić se bavi i novinarstvom.

Šćekićev rad je vrednovan u crnogorskom društvu, pa je dvaput, 2001. i 2007. godine, dobio glavnu nagradu Udruženja novinara Crne Gore. Nagradu Dana oslobođenja Berana dobio je 2016. godine.

Šćekić će uskoro održati još jednu izložbu. Naime, u Kuslevovoj kući, u Podgorici, 11. decembra u 19 časova biće otvorena njegova samostalna izožba. Ova izložba segment je manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2023”.

A.D.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:52