Сцена из представе ”Сњежна краљица” / -ФОТО: ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ПОДГОРИЦА
20/03/2022 u 15:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Су Џајлс: Позориштем побиједити страх

Цитираjући Манифест АССИТЕЈ-а, Џајлс додаје да jе потребно урадити jош много тога како би се испуниле обавезе свих земаља везане за чланове 13 и 31 Конвенциjе УН о правима дјетета. Нарочито што се и ове године овај датум обиљежава током пандемиjе и ратовим широм свијета

Извођењем представе Драмске сцене за дјецу "Сњежна краљица'' данас у великој сали КИЦ "Будо Томовић" подгоричко Градско позориште придружило се обиљежавању Свjетског дана позоришта за дjецу и младе. Поруку коју је ове године испред ASSITEЈ-а написала предсједница ове међународне асоцијације Су Џајлс из Аустралије, прочитао је глумац Стефан Вуковић.

Су Џаjлс истиче да jе обиљежавањем овог дана ASSITEЈ поручуjе: "Поведите данас неко дијете у позориште", уједно подсјетник на одговорност одраслих да дјеци и младима омогуће да што више искусе умјетност.

– Повести дијете у позориште значи поново се повезати с извођењем уживо, с идеjама и емоциjама, везама међу људима, а значи и његовати право дјеце и младих на умјетност, културу и слободу самоизражавања. Слушати дјецу и младе jе веома важно – jош jе важниjе чути их и прихватити потребу за промјеном - поручила jе Џаjлс.

Цитираjући Манифест АССИТЕЈ-а, Џајлс додаје да jе потребно урадити jош много тога како би се испуниле обавезе свих земаља везане за чланове 13 и 31 Конвенциjе УН о правима дјетета. Нарочито што се и ове године овај датум обиљежава током пандемиjе и ратовим широм свијета. Џајлс истиче и насушну потребу за равноправношћу и jеднаком могућношћу сваког дјетета да живи у одрживом, безбједном и здравом свијету.

Упутство за употребу позоришта

Перформансом "Лутка и њен свијет" у Његошевом парку у Подгорици, сјутра (понедјељак) у 12 часова, подгоричко Градско обиљежиће и Свјетски дан луткарства који се традиционално обиљежава 21. марта. Дјецу ће се луткарством упознати Давор Драгојевић.

Иначе, ових дана је подгоричко Градско позориште, захваљујући глумцу и дјечјем књижевнику Дејану Ђоновићу добило прво илустровано "Упутство за употребу позоришта" за дјецу и њихове родитеље.

Она је истакла и да jе "ово вријеме када су живо позориште и представе више од свега потребни као потврда да машта може да побиједи страх", додајући да jе ово вријеме када храброст и увјерења умјетника коjи ствараjу позориште и представе за младу публику широм свијета могу да помогну да се створи простор за ослобађање, катарзу и изражавање радости дјеце и младих, гдје год да се налазе.

– Дјеца и млади осјетили су посљедице губитка социjализациjе, самоувјерености и наде и то jе оставило дубок траг на њихово ментално здравље; доносиоци одлука са свих страна ћуле уши и обраћаjу пажњу. Нашоj младоj публици и учесницима су умјетност, култура, позориште и представе потребниjи него икад до сад; та кључна искуства коjа отвараjу путеве, шире перспективе, могућност немогућности, забаве и чудеса, љепоте и емоциjа; искуства коjа даjу смисао хаотичном свијету и подсјећаjу нас на блискост цијелог човјечанства - поручила jе Су Џаjлс.

"Сњежна краљица" подгоричког Градског настала је по истоименој бајци Ханса Кристиjана Андерсена, у режији Jагоша Марковића. У представи играjу: Jелена Симић, Емир Ћатовић/Вукан Пеjовић, Вања Jовићевић, Божидар Зубер, Сања Поповић, Маjа Шаренац, Милош Пеjовић, Сеjфо Сеферовић, Омар Баjрамспахић, Лазар Ђурђевић и Лара Драговић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:22