Pred projekciju filma večeras u Crnogorskoj kinoteci / -SRDJAN BOLJEVIC
05/04/2023 u 23:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Susret crnogorskih i turskih producenata

Faruk Guven naveo je da se nada da će uskoro ugostiti FCCG u Turskoj, i povezati crnogorske i turske filmske producente, ostvariti koprodukcije i te filmove gledati na festivalima.

Filmski centar Crne Gore (FCCG) u saradnji sa Turskom nacionalnom radio-televizijom (TRT) i Crnogorskom kinotekom večeras је organizоvao projekciju filma "Bir Umut" ("A Hope") turskog reditelja Umita Korekena. Projekcija je održana u kinotečkoj sali "Gojko Kastratović".

Projekciji su prisustvovali predstavnici TRT-a Faruk Guven, direktor sektora za filmsku produkciju TRT-a i Esra Demirkiran, koordinatorka TRT 12 Punto festivala, koji su ovih dana gosti crnogorskog Filmskog centra.

Pred projekciju prisutnima se obratila Aleksandra Božović, direktorka FCCG. Ona je najavila da će sjutra (četvrtak, 6. aprila) biti za publiku otvoren digitalizovani bioskop u Dvorani "Park", i to upravo filmom turskog režisera Bekira Bulbula. Publika će imati priliku da vidi njegov film "Cloves&carnations" ("Karanfilić i karanfili"). Digitalizaciјa bioskopa u Dvorani "Park" realizovana јe zaјedničkim sredstvima Ministarstva kulture i mediјa Crne Gore, Filmskog centra Crne gore i Opštine Herceg Novi.

image

Guven i Božović

-SRDJAN BOLJEVIC

Prisutnima se obratio i Faruk Guven koji je izrazio zahvalnost na pozivu FCCG da gostuju u Crnoj Gori. Takođe, izrazio je i zadovoljstvo prethodnim susretima i razgovorima sa crnogorskim producentima.

– Ovdje smo da prikažemo mogućnosti koprodukcije kao što je i ovaj film, i pokrenemo saradnju između Crne Gore i Turske. Jer, TRT pruža podršku za internacionalne projekte, i ovdje smo i da objasnimo i pokažemo crnogorskim producentima koji su im turski fondovi na raspolaganju i na koji način mogu koristiti sredstva iz njih - rekao je Guven. Dodao je da se nada da će uskoro ugostiti FCCG u Turskoj, i povezati crnogorske i turske filmske producente, ostvariti koprodukcije i te filmove gledati na festivalima.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:21