Ministarka Vlaović kraj Stanićevog rada / -FOTO: MKM
28/05/2023 u 19:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Susret sa sazviježđem Mediterana

Istoričarka umjetnosti Ivana Milojko istakla je da je Stanić u jednostavnosti primorskog života bio kadar spoznati obilje ljudskih emocija i suštinu postojanja

Izložba radova jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara i vajara, Voja Stanića, otvorena je u galeriji „Gayo” u Porto Montenegru.

Postavku je otvorila Maša Vlaović, ministarka kulture i medija u crnogorskoj Vladi, navodeći da je ova Stanićeva izložba „podsjećanje na vrhunske domete crnogorske kulture i neprolazna djela velikog umjetnika, koja najbolje svjedoče o karakteru crnogorskog identiteta”. Dodala je i da Stanićevi radovi, iako nose karakteristike slikarskog istraživanja, u načinu su slobodni, brzi u registrovanju i doslovni u pokazivanju ideja.

– Ova postavka donosi uvijek zanimljiv susret sa sazviježđem Mediterana kojem Crna Gora snažno pripada, a na to nas Stanićev jedinstven stvaralački genij stalno podsjeća - istakla je Vlaović.

U svedenosti života na Jadranu Vojo Stanić iščitavao je razne sociološke i filozofske strukture, pretvarajući ono prolazno i efemerno u nepromjenjivost i vječnost

Poručila je da zahvalnost za ovakvu priliku pripada galeriji „Gayo”, kao osvjedočenom umjetničkom medijumu, domu mladih i talentovanih umjetnika, ali i prepoznatom podijumu velikana umjetnosti. Podsjetila je i na izdavačku djelatnost ove galerije, kao i činjenicu da su uvijek bili podrška domaćim umjetnicima.

Istoričarka umjetnosti Ivana Milojko istakla je da je Stanić u jednostavnosti primorskog života bio kadar spoznati obilje ljudskih emocija i suštinu postojanja, te da je kompleksnom simbolikom u svojim djelima uvio u fantastiku naočgled obične djelove svakodnevice.

– U svedenosti života na Jadranu Vojo Stanić iščitavao je razne sociološke i filozofske strukture, pretvarajući ono prolazno i efemerno u nepromjenjivost i vječnost - kazala je Milojko.

Galeristkinja Tamara Vojvodić u svom obraćanju osvrnula se na dugu tradiciju galerije, koja je otvorila mnoge međunarodne razmjene umjetnika. Naglasila je i da je poznanstvo osnivača galerije, Gaja Vojvodića, i Voje Stanića, predstavljalo posebnu vrstu sinergije.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:26