Палестински амбасадор отворио манифестацију / -живана јањушевић
01/12/2022 u 11:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svakodnevni izazovi Palestinaca na velikom ekranu

Palestinska umjetnost, uključujući kinematografiju, važno јe sredstvo za podizanje svijesti širom svijeta, i važan je dio naše borbe za pravdu, slobodu i nezavisnost, kazao јe ambasador Rabii Alhantouli

Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom obilježava se svake godine 29. novembra, u skladu sa mandatima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sadržanim u rezolucijama od 02.12.1977. godine. Upravo na taj dan ove godine počela je u Crnogorskoj kinoteci trodnevna kulturna manifestacija "Dani palestinskog filma". Uoči projekcije prvog od tri dugometražna igrana filma, publici u Sali "Gojko Kastratović" obratio se Rabii Alhantouli, ambasador Države Palestine u Crnoj Gori.

Kako je naveo ambasador, manifestaciju organizuju kako bi se crnogorskoj javnosti što više približila Palestina, tamošnje društvo, kultura, običaji, i svakodnevni život i svakodnevni izazovi koje nosi sa sobom. To su ujedno i teme filmova. "Sva tri filma su režirali veoma talentovani i dobro poznati palestinski reditelji, i u njima glume brilijantni palestinski glumci", naveo je palestinski ambasador.

Ovom prilikom Alhantouli je podsjetio da Međunarodni dan solidarnosti tradicionalno pruža priliku međunarodnoj zajednici da usmjeri pažnju na činjenicu da pitanje Palestine i dalje ostaje neriješeno.

– Narod Palestine tek treba da dobije svoja neotuđiva prava definisana od strane Generalne skupštine UN, i to pravo na samoopredjeljenje bez spoljnog miješanja, pravo na nacionalnu nezavisnost i suverenitet, i pravo na povratak u svoje domove i posjede iz kojih su protjerani – rekao je između ostalog Alhantouli.

"Dani palestinskog filma" završavaju danas, 1. decembra, projekcijom filma "The time that remains" ("Vrijeme koje je preostalo") reditelja Elia Suleimanija. Projekcija počinje u 19 časova, ulaz je slobodan, a film je titlovan na naš jezik

Palestinski ambasador je dodao:

– Palestinska umjetnost, uključujući kinematografiju, važno јe sredstvo za podizanje svijesti širom svijeta, i važan je dio naše borbe za pravdu, slobodu i nezavisnost. Nadam se da će vam ovi filmovi pomoći da bolje razumijete ko smo i kako živimo – rekao je Alhantouli.

image

Публика "Дана палестинског филма" у Црногорској кинотеци

-фото: живана јањушевић

Ispred Crnogorske kinoteke prisutne je pozdravila Nataša Kovač Martinović, rukovodilac arhivskog sektora u kinoteci.

"Dani palestinskog filma" završavaju danas, 1. decembra, projekcijom filma "The time that remains" ("Vrijeme koje je preostalo") reditelja Elia Suleimanija. Projekcija počinje u 19 časova, ulaz je slobodan, a film je titlovan na naš jezik.

Prve večeri prikazan je film "200 metara" reditelja Ameena Nayfeha, a sinoć "Wajib" rediteljke Annemarie Jacir.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:07