Детаљ са премијере филма у Подгорици / -Срђан Бољевић
15/09/2022 u 22:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svečana premijera filma „Sveta Petka – Krst u pustinji” upriličena u Podgorici

Svečanoj premijeri prisustvovali su autorka romana “Petkana”, po čijem je scenariju snimljen film Ljiljana Habjanović Đurović, glavna glumica u filmu Milena Predić i reditelj filma Hadži-Aleksandar Đurović

Svečana premijera filma “Sveta Petka – Krst u pustinji” održana je u bioskopu Cineplexx u Podgorici, pred brojnom publikom.

Svečanoj premijeri prisustvovali su autorka romana “Petkana”, po čijem je scenariju snimljen film Ljiljana Habjanović Đurović, glavna glumica u filmu Milena Predić i reditelj filma Hadži-Aleksandar Đurović.

− Veoma mi je drago da, nakon premijera u Srbiji i Republici Srpskoj, imamo i premijeru u Podgorici i svečane projekcije u Nikšiću i Budvi. Autorka romana, Ljiljana Habjanović Đurović, glavna glumica Milena Predić i ja ćemo sa radošću prisustvovati ovim projekcijama i sa publikom podeliti utiske nakon gledanja filma. Nadamo se da će film "Sveta Petka - Krst u publici" u Crnoj Gori imati uspeha, kao što ima i roman "Petkana" koji se neprestano prodaje već dve decenije. Film će biti samo u bioskopima, te ovim putem pozivam sve gledaoce da ga pogledaju upravo u bioskopu i da dožive ovaj nesvakidašnji film – kazao je reditelj Đurović za ''Dan''.

Biografska drama nastala po romanu „Petkana“, Ljiljane Habjanović Đurović, donosi priču o svetiteljki, ali postavlja i univerzalna pitanja na kojima počiva svijet. Sniman na autentičnim lokacijama u jordanskoj pustinji, gdje je Sveta Petka živjela asketskim životom, u Rumuniji gdje su njene mošti, i u Srbiji, ostvarenje “Sveta Petka – Krst u pustinji” donosi snažnu priču o iskušenjima, grijehu i unutrašnjim demonima. Film prati četiri decenije životnog putovanja Paraskeve – od mlade djevojke do najpoštovanije svetiteljke.

−Ovo je priča o borbi u nama. Ta borba se sastoji iz dobrih i loših stvari svakodnevno i to je ono s čim će moderni gledalac moći da se identifikuje i šta će moći da prepozna, jer je Sveta Petka tokom 40 godina doživljavala sve ono što mi doživljavamo svaki dan - naglašava reditelj Hadži Aleksandar Đurović.

Svetka Petka nastala je po jednoj od najčitanijih knjiga Ljiljane Habjanović Đurović, koja zajedno sa sinom, rediteljem, potpisuje scenario i produkciju.

−I kao pisac romana, i kao majka reditelja, i kao gledalac, i kao vjernik, mislim da je film ‘’Sveta Petka – Krst u pustinji’’ izuzetno umjetničko ostvarenje koje će, nadam se, ljudima biti na duhovnu korist, kao što im je već 20 godina roman „Petkana”. Veoma sam zadovoljna ostvarenjima svih glumaca, da ih ne pominjem redom, jer se bojim da nekoga ne zaboravim. A bilo bi nepravedno, jer su i minijature bile izuzetne. Naravno, posebno želim da istaknem Milenu Predić u ulozi Petkane i Milicu Stefanović u ulozi Kušatelja. Njih dvije ovim ulogama pomjerile su granice u svojoj umjetnosti. Bila sam toga svjesna još na snimanju u Jordanu, a kada sam vidjela film, moj utisak je samo pojačan. Veoma sam srećna što ću tri dana provesti u mojoj Crnoj Gori, i što ću prisustvovati premijeri u Podgorici i svečanim projekcijama u Nikšiću i Budvi. Naravno, nakon što sam stigla u Podgoricu, kao i uvijek, prvo sam otišla u Saborni hram, na grob mog voljenog mitropolita Amfilohija. Kada smo počeli pripreme za snimanje filma, on nam je dao blagoslov. Vjerujem da će njegov blagoslov biti sa svima nama - i autorima i gledaocima filma – kazala je Ljiljana Habjanović Đurović za ‘’Dan’’.

„Ja sam mu predlagala da radi neki drugi film, a on je htio da to bude film po romanu Petkana. Sve moje knjige su nastale iz ljubavi prema onim ličnostima o kojima sam pisala i nastale su iz moje vjere i ljubavi prema Bogu. I ovaj film je nastao iz vjere i ljubavi prema Svetoj Petki“, navodi Ljiljana Habjanović Đurović.

A.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:19